Film

Skribent

Patrik Linderholm

29 november 2010 | 18:07

Denna vecka på Cinemateket (v.48)

November lider mot sitt slut och detta blir allra sista chansen att se lite Michael Powell och Buster Keaton på stor duk. Ta också chansen att se några av våra blivande storregissörer då Cinemateket visar examensfilmer från Filmhögskolan och Dramatiska Institutet.

Detta är filmerna du inte får missa denna vecka på Cinemateket!

Missade man Michael Powells eminenta meta-snuff "Peeping Tom - en smygtittare", om en seriemördare som filmar sina mord, bör man göra det enda rätta och gå och se den. Ett otroligt intressant filmverk som verkligen utforskar voyeurismen hos oss filmtittare. Blev totalförbjuden i Sverige på sin tid (60-talet).

På tisdag, slutdagen på november detta år, ser vi för sista gången (för i år i alla fall) Buster Keaton på Cinematekets filmdukar. Så ta den ypperliga chansen och se "Kofösaren" från 1924, en smått udda film där Keaton leder en skenande boskapshjord genom Los Angeles iklädd djävulsdräkt. En smått ironisk parodi på västerngenren och Charlie Chaplin och D.W. Griffiths sentimentala publiksuccéer.

Vi går sedan alltså in i december månad, och Cinemateket har en del jul- och vinterfilmer planerade. Men än är vi inte där. Istället inleder Cinemateket med lite filmer ur "Publikens val", där publiken själv har fått önska filmer (går att göra på Cinematekets hemsida).

På onsdag visas först ett guldkorn från mästaren Billy Wilder - "Flickan ovanpå", med Marilyn Monroe i en av hennes mest ikoniska roller, bl.a. i sin berömda pose i luftdraget från ett ventilationsgaller. Tom Ewell gör huvudrollen som familjefadern som blir lockad av drömflickan (Monroe) som bor i lägenheten ovanför under ett sommarhett New York då hans familj är på semester.

Den svenska skådespelaren Stig Järrel skulle ha fyllt hundra år i år, och det firar Cinemateket genom att visa två filmer med Järrel i huvudrollen, båda signerade Hasse Ekman. I "Fram för lilla Märta" får vi följa den arbetslösa musikern Sture som i sann "I hetaste laget"-stil söker till en damorkester under förklädnad. Som kvinna blir han dock känd, och lyckas ta sig ända in i riksdagen. Svensk komediklassiker med Järrel i högform.

Den andra Järrel-filmen är av helt annan sort. Här, i Hasse Ekmans psykologiska thriller "Lågor i dunklet", gör han rollen som en galen latinlärare som blir rov för mörka drifter.

Under helgen visar Cinemateket nya examensfilmer från Filmhögskolan i Göteborg och Dramatiska Institutet i Stockholm. Kanske har man chans att se de allra första debuterna från blivande svenska storregissörer. Samtliga av de nya filmmakarna finns på plats för att berätta om filmerna.

Bl.a. visas "Bekas", om två kurdiska pojkar i Irak som ser "Superman" på stadens första biograf och bestämmer sig för att åka till Amerika, "Förväntningar", om två unga tjejer vars backpackresa i Indien inte blir som de tänkt sig, och "Återfödelsen", något så udda som en svensk zombiedystopi.

| 29 november 2010 18:07 |