Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 september 2021 | 17:15

Denis Villeneuve sågar Marvel: "Filmerna förvandlar oss till zombies"

"De är inget mer än klipp-och-klistra-kopior på varandra."
"Dune"-regissören Denis Villeneuve är uppenbarligen inget fan av dum, bombastisk popcornaction signerad Marvel Studios. I en ny intervju skriver han under på Martin Scorseses kritik mot superhjältegenren som enligt honom "gör oss till zombies".

- Se bara på Hollywoods guldålder då vi hade kommersiella filmer med en annan konstnärlig framställning. Jag har aldrig känt att en generös budget är ett hinder mot vad jag vill göra. Tvärtom. Vem säger att en storbudgetfilm inte kan vara konstnärligt relevant på samma gång?
 
 
Under intervjun med spanska El Mundo (översatt av The Direct) nämner han bland andra Christopher Nolan och Alfonso Cuarón som exempel på filmskapare som gör intressanta blockbusters (Villeneuve själv är onekligen också en av de få, om du frågar valfri filmnörd). 

- Problemet är kanske att vi får för många Marvel-filmer som inte är mer än "klipp och klistra"-kopior på andra. Kanske har de filmerna förvandlat oss till zombies en aning... Men det finns också stora och dyra filmer med starkt värde idag. Jag känner mig inte alls pessimistisk, säger Villeneuve.

Mannen bakom filmer som "Prisoners" och "Arrival" är just nu bioaktuell med mäktiga rymdsagan "Dune: Part One".
| 16 september 2021 17:15 |