Serie

Skribent

Carl Adam Anderberg

4 januari 2016 | 08:00

Den sjätte "Game of Thrones"-boken missade sin deadline

George R. R. Martin hann inte med att slutföra "The Winds of Winter", vilket ställer till stora problem för HBO.
George R. R. Martin kan inte ha det så lätt. En hel fantasytokig värld väntar ivrigt på den kommande sjätte "Game of Thrones"-boken "Winds of Winter", och vad som gör saken ännu mer pressande är att en deadline för färdigställande var satt till slutet av 2015. En deadline som nu kommit och gått. Anledningen var att boken då hade kunnat släppas världen över i mars, och därmed hinna läsas av alla trogna fans innan den sjätte säsongen av HBO:s TV-serie får premiär, något som nu alltså inte kommer vara möjligt.


- "The Winds of Winter" är inte klar. Och tro mig, det gav mig absolut ingen njutning att skriva det där. Ni är besvikna, och ni är inte ensamma. Mina utgivare och förläggare är besvikna, HBO är besvikna, mina agenter och utländska förläggare är besvikna... men ingen hade kunnat vara mer besviken än vad jag är. I flera månader nu har jag inte velat något annat än att kunna säga: "Jag har färdigställt och levererat "The Winds of Winter" på eller innan sista dagen av 2015. Men boken är inte klar.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Boken hade ursprungligen en deadline satt i oktober, något som sedan alltså sköts fram till årsskiftet. Detta innebär att spoiler-möjligheterna för TV-serien blir större än någonsin tidigare, även om TV-serien redan nu avvikit en hel del från böckerna.

Martin fortsatte:

- Jag kan inte säga när boken kommer att vara klar, eller när den kommer att publiceras. Mina bästa gissningar, baserat på våra tidigare konversationer, är att förlaget kan släppa den inbundna versionen inom tre månader från min leverans, om deras scheman tillåter. Men när min leverans blir av kan jag inte säga. Jag kommer inte ge mig själv en till deadline att snubbla på.

Till sist skrev den stressade författaren:

- Jag kommer inte hitta på ursäkter. Det finns inga ursäkter. Jag kan inte skylla på någon annan. Inte på mina förläggare, inte på HBO. Det här ligger enbart på mig. Jag försökte, och försöker fortfarande. Jag jobbade på boken bara för några dagar sedan, då jag återbesökte ett Theon-kapitel och la till lite nya grejer, och jag kommer att fortsätta skriva på den imorgon igen. Men nej, jag kan inte säga när den kommer att vara klar, eller när den kommer att publiceras.

Har du läst alla böckerna hittills?
| 4 januari 2016 08:00 |