Film

Skribent

MovieZine

29 april 2023 | 21:29

Nu på HBO Max! Obehagliga 70-talsklassikern som ärrade friluftsmänniskorna

”Deliverance” är obehagliga klassikern som fick varenda friluftsmänniska att tänka efter en gång extra inför vildmarksäventyret. Om du inte har sett (eller bara vill återse) denna sjuttiotalsthriller så har du nu chansen.
”Deliverance” (eller ”Den sista färden” som den svenska titeln blev när filmen släpptes) är idag minst lika träffsäker och obehaglig som när den begav sig under tidigt 70-tal.
 
Ett gäng manliga hurtbullar från storstan tänker prova på friluftslivet ute i Georgias vildmarker för att paddla kanot. Men det är knappast den kraftiga flodforsen som blir resans värsta bekymmer, det dröjer nämligen inte länge innan den natursköna idyllen förvandlas till en fruktansvärd mardröm när herrarna hamnar i kläm med de sadistiska lokalinvånarna.
 
Visserligen har vi sett det här konceptet tidigare. Medelklassen semestrar ute på landet och terroriseras av galna våldsmän ute på orten. Skräckmästerverket ”Motorsågsmassakern”, Wes Cravens ”The Hills Have Eyes” och moderna ”Eden Lake” är bara några få exempel på titlar med liknande premiss. Huruvida ”Deliverance” var först ut med idén ska vi låta vara osagt men precis som de två förstnämnda filmerna är det en tvättäkta akt inom filmhistorien.
 
Den otäcka ”squeal like a pig”-scenen har nog etsat sig fast på näthinnan hos de flesta tittarna och den där banjomelodin sätter sig verkligen på hjärnan. I rollensemblen hittar vi bland annat Burt Reynolds och Jon Voight i två oförglömliga roller.
 
Möjligtvis är filmen aningen klichéartad idag men med det i åtanke så har du en riktig nagelbitare till thrillerklassiker som du absolut bör ha sett.
 
Den där banjomelodin glömmer man aldrig.
 
”En klar 4:a blir det ändå för att den skapat flertalet oförglömliga scener. Och för att banjomelodin kommer förfölja mig i ytterligare ett par decennier.”, skriver Katarina Emgård om filmen i MovieZines klassikerrecension.
 
”Deliverance” finns att streama hos HBO Max.
| 29 april 2023 21:29 |