Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 oktober 2012 | 14:01

Den otroliga men sanna historien bakom "Argo"

Hur en fejkad filminspelning lurade Hollywood, iranska kidnappare - och självaste Steven Spielberg.

Ibland överträffar verkligheten dikten. Ben Afflecks senaste film "Argo" är ett utmärkt exempel. Den verklighetsbaserade historien, hemligstämplad fram till president Clinton gjorde den offentlig år 1997, tar oss trettio år tillbaka i tiden. CIA söker efter en plan för att frita amerikanska gisslan i Iran, och "den bästa av de sämsta" idéerna kommer från Tony Mendez, som föreslår att man åker ner för en påhittad filminspelning...

I Afflecks "Argo", just nu hyllad på amerikanska biodukar, regisserar han sig själv i huvudrollen. Under tiden berättar den verklige Mendez allt du vill veta om den osannolika historien bakom räddningsaktionen:

"Produktionsbolaget, Studio Six Productions, startades på fyra dagar. Vårt kontor hade fram tills dess använts av Michael Douglas när han producerade "Kina-syndromet".

Makeupartisten Jerome Calloway och hans medhjälpare var mästare på att smörja Hollywood. De började att kalla in gentjänster innan jag ens hade anlänt. Enkla saker som att installera telefoner tog vanligtvis veckor, men vi fick allt vi behövde, inklusive gem, på fyra dagar.

Vi köpte helsidesannonser i Variety och Hollywood Reporter, de viktigaste bransch-tidningarna om man vill synas. Vi försökte att dölja Jeromes välkända namn, men tidningarnas reportrar var på oss hela tiden. Snacket gick om att något stort var på gång i industrin."

"När pressen upptäckte att Jerome var inblandad i det här independent-bolaget, stegrade intresset. Våra försök att hålla hans namn hemligt fick vårt filmbolag bara att verka ännu mer trovärdigt. Hollywood var det perfekta stället för att skapa sig en täckmantel över en natt. Maffian och flera andra ljusskygga investerare var ökända för att backa upp Hollywood-produktioner, där förmögenheter skapas och förloras dagligen. Det är också det perfekta stället att tvätta pengar på.

Så fort Studio Six Productions var på plats, gällde det för oss att hitta ett passande manus. Jerome och jag satt vid hans köksbord och diskuterade temat. "Star Wars" hade precis slagit igenom stort och många science fiction-, fantasy- och superhjältefilmer var på väg. Vi bestämde oss för ett manus med "sci-fi", Mellanöstern och mytologiska element. Någonting om Islams storhet vore trevligt också. Jerome kom att tänka på ett manus som kunde passa oss, och han grävde fram det från sin stora hög.

Det här manuset passade vårt mål perfekt, mycket tack vare att ingen oinsatt kunde tyda dess komplicerade historia. Manuset byggde på en prisbelönad roman. Producenterna hade också planer på att bygga en stor inspelningsplats, som senare kunde bli ett stort nöjesfält. Det gav oss ännu en bluff att lägga till i portfolion."

"Vi paketerade om vårt lånade manus, och satte på en passande logo. Den enda kopian vi behövde skulle jag bära med mig som rekvisita, för att visa för iranierna i min roll som produktionsledare - och bara om vi skulle bli förhörda på flygplatsen i Teheran.

En ironisk avslutning: när Studio Six lades ner några veckor efter räddningsauktionen, hade vi fått in 26 manus, inklusive några potentiella kioskvältare. Ett av dem var från Steven Spielberg..."

Läs hela berättelsen på CIA:s webbplats »

Ben Affleck och USA:s forne president Jimmy Carter berättar mer om den fascinerande bakgrunden till filmen i featuretten nedan:

"Argo" har svensk biopremiär den 23 november.

| 20 oktober 2012 14:01 |