Klipp

Skribent

David Sjögren

4 augusti 2015 | 13:00

Se den misslyckade piloten till "Clerks"-serien som aldrig blev av

Inte i närheten av kultoriginalets kvalité.
Kevin Smiths regidebut tillika svartvita kultkomedi "Clerks", om några uttråkade butiksbiträden i New Jersey, blev 1994 med sin minimala budget (27 000 dollar) och sensationella publiksuccé (3,1 miljoner dollar i amerikanska biointäkter) en viktig höjdpunkt i independentfilmens 90-tal. Filmen följdes upp med "Clerks II" tolv år senare, och Smith har länge haft planer för en tredje film.

Mindre känt är kanske det faktum att en sitcomserie var mycket nära att bli av. Ett pilotavsnitt spelades in 1995, men var för dåligt för att man skulle fullfölja serieidén. Viktigt att poängtera är att Smith (som alltså skrev, regisserade, klippte, producerade och skådespelade i originalfilmen) inte var inblandad på något sätt.

Hela den 22 minuter långa piloten finns hur som haver nu att se, antingen nedan eller på YouTube.


En "Clerks"-serie är väl egentligen inte alls någon dålig idé. I rätt händer (Smiths, rimligtvis) och med ett skarpt manus tror jag nog att en sådan hade kunnat ha vissa "Seinfeld"-lika kvalitéer - ett gäng helt vanliga personer som går runt och snackar om ingenting, typ - och många trevliga stunder att erbjuda. Piloten som nu väl blev av är dock inte mycket att hänga i granen.

Hade ni velat se en "Clerks"-serie (av Kevin Smith)?
| 4 augusti 2015 13:00 |