Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

4 augusti 2015 | 16:00

Den mest hatade "Avengers"-medlemmen

Vem är mest avskydd, och vem är mest älskad? Ny statistik tar reda på sanningen...
Alla har vi våra favoriter bland "Avengers"-gänget. Min är nog... Thor; stor, "easy on the eyes", dumglad, vad finns det att inte gilla? På hatsidan är det ett ännu enklare val. Hawkeye. Alla dagar i veckan. Jeremy Renner är nog den skådis jag har allra svårast för, och det gamle hökögat är bara för trist i mina ögon. 

Är min uppfattning då en universell sanning? Nja, inte riktigt. Åtminstone inte om vi ska tro på en skopa ny statistik från Brandwatch. De har fått fram sina siffror genom att undersöka Twitter-flödet. Ett urval har gjorts inom vilket hjältarnas namn nämnts 896 000 gånger i olika tweets, från 188 120 personer, vilka alltså utgör "fokusgruppen" för studien. Twitter-inläggen har bedömts vara antingen positiva, negativa, eller neutrala till karaktärerna de omnämner, vilket legat till grund för nedanstående diagram.

Här är, utan vidare åthävor, de mest älskade "Avengers"-medlemmarna (enligt den här, inte helt vattentäta skall sägas, studien):Spider-Man kniper förstaplatsen, vilket möjligtvis kan bero på buzzen kring skådespelarvalet och den nya "Spider-Man"-filmen som kommer. På fjärdeplats hittar vi oväntat Quicksilver, som trots ingen egen film alltså hittat sina fans. Thor och Hulken är de minst älskade hjältarna.

De mest hatade hjältarna då? Ajaj. Black Widow åker på det ordentligt, tillsammans med Hawkeye och Nick Fury. De kvinnliga hjältarna har det överlag svårt, men det beror faktiskt inte bara på att nätet är fullt av mansgrisar som ogillar kvinnor, ty även de kvinnliga Twitter-användarna verkar ogilla Black Widow. 

Diagrammet nedan visar hur stor andel kvinnor respektive män som nämnt de olika karaktärerna i sina Twitter-inlägg:Vi kan alltså se att män twittrar mest gentemot kvinnor när det kommer till Hawkeye, och kvinnor twittrar å sin sida mest gentemot män när det kommer till Thor. För att återknyta till tidigare resonemang är det även en större andel kvinnor som twittrar om Black Widow, men det behöver ju inte betyda att kvinnor hatar Black Widow mer än män, bara att kvinnor nämner karaktärens namn mer.

Ja, vad har vi lärt oss då? Frågan är om det finns något matnyttigt alls att lära sig av den här studien. För mig förblir situationen lite oklar i alla fall. Det enda jag vet är att jag gillar Thor. Heja Thor.

Ser du någon intressant trend i diagrammen ovan?
| 4 augusti 2015 16:00 |