Film

Skribent

Erika Jarhed

28 april 2023 | 15:00

7 bilder från "Den lilla sjöjungfrun" - originalet vs remaken

26 maj får nyversionen av "Den lilla sjöjungfrun" premiär. Vi jämför karaktärerna från klassikern från 1989 med deras motsvarighet i 2023 års version.
Premiären för Disneys nästa storfilm, och nyversion, av "Den lilla sjöjungfrun" börjar närma sig som Rob Marshall ("Into the Woods", "Mary Poppins Returns") regisserar. 1989 kom den animerade filmen, alltså för 34 (!) år sedan. Inte minst bjöd filmen på otrolig musik och flertalet låtar som sedan dess har blivit riktiga klassiker.
 
Trailern som släpptes vid Oscarsgalan tidigare i år blev den mest sedda för en live-action-film av Disney sedan Lejonkungen från 2019, men filmen har samtidigt uppbådat en hel del livliga diskussioner på nätet. Bland annat huruvida Ariel har "fel" hudfärg och att Disney har valt att ändra i texten i några av låtarna.
 
Nya fräscha karaktärsposters har släppts där vi nu verkligen kan jämföra karaktärerna med hur de ser ut i den animerade versionen med den nya. Vissa är ju extremt lika - andra... kanske inte.
 

1. Ariel

 
Den 23-åriga artisten Halle Bailey tar sig an rollen som huvudkaraktären Ariel i Disneys nyversion. I originalfilmen från 1989 gör Jodie Benson rösten, medan norska Sissel Kyrkjebø spelar henne i både den norska och svenska versionen.
 
Hör Bailey sjunga som den lilla sjöjungfrun redan nu i ett klipp!
 
 

2. Prins Eric

 
Brittiska Jonah Hauer-King har tidigare varit med i BBC serien "Little Women", men nu kanske han får sitt stora genombrott. Han kommer att spela prins Eric som Ariel blir så hopplöst förälskad i - och ni får väl ändå erkänna att han är väldigt lik den animerade versionen av Eric från 1989?
 
Christopher Daniel Barnes gjorde hans röst i den tidigare filmen medan Jörgen Düberg gjorde den svenska.
 
 

3. Ursula 

 
Ingen mindre än Melissa McCarthy ska spela den ondskefulla Ursula i Disneys nyversion, och visst är hon ganska lik Ursula från den animerade versionen?
 
Den nu avlidna Pat Carroll gjorde hennes röst för 34 år sedan, medan Evabritt Strandberg gjorde hennes röst i den svenska versionen.
 
 
4. Kung Triton
 
Ja det stämmer - otroliga Javier Bardem spelar Ariels överbeskyddande pappa kung Triton, härskare över haven, i den nya filmen. Kenneth Mars gjorde hans röst i originalfilmen och Åke Lindström gjorde den svenska rösten. 
 
 

5. Krabban Sebastian

 
Även Ariels beskyddare, men också vän, är ju självklart med i den nya filmen. Rapparen Daveed Diggs kommer att göra hans röst. Tidigare har han också varit med i Broadway musikalen "Hamilton", som han fick motta en Tony Award för.
 
Samuel E. Wright gjorde rösten 1989 och den svenska rösten gjordes av Per Myrberg.
 
 

6. Måsart

 
Komikern, rapparen och skådespelaren Awkwafina kommer här att göra rösten till karaktären Måsart, som i den tidigare filmen har haft en mansröst - Buddy Hackett i den engelska versionen och Per Eggers i den svenska.
 
Awkwafina har tidigare varit med i filmer som "Crazy Rich Asians" och "Ocean's 8", men har även lånat ut sin röst till flertalet karaktärer som Sisu i "Raya den sista draken" och Otto i "SvampBob: Svamp på rymmen".
 
 

7. Blunder

 
Det var kanske inte riktigt såhär jag föreställde mig att Blunder skulle se ut i en verklig version - men vem vet, han kanske blir gulligare när vi väl får höra honom.
 
Jacob Tremblay, som är mest känd från filmen "Room" från 2015 med Brie Larson, gör rösten till Ariels bästa vän Blunder. Jason Marin gjorde rösten 1989 och i den svenska versionen hör vi Samuel Elers-Svensson.
 
 
Vad tycker ni om hur karaktärerna ser ut i den nya versionen av "Den lilla sjöjungfrun"?
 
Läs också vilka fler kommande live-action-remakes som är på gång hos Disney.
 
"Den lilla sjöjungfrun" landar på bio 26 maj.
| 28 april 2023 15:00 |