Spel

Skribent

Anders Eklöf

22 maj 2020 | 12:18

Den klassiska spelfiguren Pac-Man fyller 40 år

Idag, den 22 maj, fyller den ikoniska spelfiguren Pac-Man hela 40 år, vilket Bandai Namco Entertainment kommer att fira på en rad olika sätt.
Den 22 maj 1980 ställdes den första arkadmaskinen med "Pac-Man" ut i stadsdelen Shibuya i Tokyo. Spelet där den gula figuren rör sig i en labyrint för att käka gula prickar och akta sig för de fyra spökena Blinky, Inky, Pinky och Clyde blev snabbt en succé i hemlandet och senare ett fenomen över hela världen. 
 
Spelet designades av japanen Toru Iwatani, som ville göra ett spel som kretsade kring mat. Enligt honom själv ska den ikoniska designen ha kommit till i en pizzakartong, efter att han tagit en slice och sett figuren i det som fanns kvar.
 
Ccbb498b8fbe92585fb246e004e65df3 pachead
 
Namnet "Pac-Man" kommer från den japanska frasen "paku paku", som är ljudet av en nafsande mun.
 
"Pac-Man var verkligen den första superstjärnan i branschen och hans uthålighet säger mycket om de upplevelser han har gett fansen och den kärlek de har gett honom i gengäld", säger Hervé Hoerdt, vice chef för marknadsföring på Bandai Namco Entertainment i Europa, i ett pressmeddelande. 
 
För att fira den gula pizzagubben som blir medelålders kommer Bandai Namco Entertainment bland annat att släppa en del nya spel och samarbeta med olika varumärken. 
 
 
Ett spel som snart kommer till spelplattformen Twitch är "Pac-Man Live studio", där fyra spelare kan tävla mot varandra. Förutom att spela det klasiska spelet kan spelare även skapa sina egna labyrinter som andra kan ta del av. 
 
Andra produkter som släpps i samband med jubileumet är en Tamagotchi, en interaktiv berättelse kallad "Pac-Man and the Ghostly Snack Attack" på Amazons Alexa-plattformar, nya arkadmaskiner, en bok och mycket annat. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Kanske har du har lagt märke till att det går att spela det klassiska spelet på Google, via din webbläsare. 
 
Den världsberömda japanska kompositören Ken Ishii har även gjort en ny version av det klassiska temat, som du kan höra här. 
 
 
Personligen är jag för ung för att ha spelat "Pac-Man" i arkadhallarna, men det är ändå en figur som jag uppskattar väldigt mycket i sin enkla design. Spelet är trots allt roligt än i dag och många känner nog fortfarande till den gula "pizzabiten". 
 
"Pac-Man" är till och med en spelbar karaktär i det oerhört populära "Super Smash Bros Ultimate" till Nintendo Switch. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Bandai Namco Entertainment meddelar att flera spel med Pac-Man i huvudrollen kommer att släppas under året. 
 
"Även om 2020 har varit ett utmanande år för alla, hoppas vi att våra fans kan förkroppsliga Pac-Mans drivkraft att alltid röra sig framåt, att aldrig backa undan från motgångarna och alltid komma ifrån alla utmaningar på toppen", fortsätter Hervé Hoerdt. 
 
Vill du veta mer om hur Pac-Man kommer fira sina 40 år, kan du gå in på den officiella hemsidan.
 
Vi på MovieZine vill i alla fall säga grattis till Pac-Man. Utan dig hade nog inte tv-spel varit vad det är idag. 
 
Vilka minnen har du kring den ikoniska spelfiguren? Vad tycker du om "Pac-Man"? 
| 22 maj 2020 12:18 |