Serie

Skribent

Erika Jarhed

3 februari 2023 | 12:00

Deltagare kritiserar verklighetens "Squid Game": Som en mänsklig hästkapplöpning

Verklighetens Squid Game var inte så roligt trots allt... Nu träder flera deltagare fram och klagar på förhållandena under inspelningen av realityserien.
Som tidigare rapporterat ska Netflix göra en realityserie med inspiration från 2021 succéserie "Squid Game" där 456 personer tävlar i en serie "dödslekar", och vinnaren tar hem drygt 46,5 miljoner kronor. Men nu har deltagare klagat på de tuffa förhållandena under inspelningen av "Squid Game: The Challenge" som påbörjades i England i början av året, rapporterar tidningen Rolling Stone.
 
- Det var det grymmaste och elakaste jag någonsin har varit med om. Det var som en mänsklig hästkapplöpning, och de behandlade oss som hästar ute i den kalla kylan, säger en tävlande.
 
Large 78db3931bd39ced8eeae0791f4417e29 redlight
 
Fyra deltagare berättar även att de har tävlat i en av seriens mest kända lekar "Red Light, Green Light", men under omänskliga förhållanden. De tillbringade upp till nio timmar i en iskall flygplatshangar och var oförmögna att röra sig under 30-minuters intervaller, medan läkare rusade in för att ta hand om alla de som inte klarade den extrema kylan. 
 
IndieWire skriver att flera deltagare funderar på att lämna in en stämningsansökan mot produktionen för brott mot säkerhet på arbetsplats, försumlighet och falska anspråk. Dessutom menar flera av dem att spelet var riggat då Netflix har valt ut vissa TikTok- och Instagraminfluencers som har gått vidare i tävlingar oberoende av resultatet.
 
En deltagare säger att de i stället borde kalla det hela för "Rigged Game", och en annan menar att de frångår konceptet av serien.
 
- Det roliga är ju att jämlikhet och rättvisa var huvudtemat i det ursprungliga "Squid Game".
 
Large 78db3931bd39ced8eeae0791f4417e29 squidgame challenge
 
Netflix har i ett tidigare uttalande sagt att tre tävlande har fått söka läkarvård för mindre skador och försvarar produktionens säkerhet:
 
- Vi har investerat i alla lämpliga säkerhetsprocedurer. Även om det var väldigt kallt på inspelningen, vilket alla deltagarna var förberedda på, är alla påståenden om allvarlig skada osanna. 
 
Vi får se om de 46,5 miljoner kronorna är värda trots allt.
 
Vad tycker ni - är det rimligt av deltagarna att klaga när de själva har gett sig in i Squid Game?
| 3 februari 2023 12:00 |