Film

Skribent

MovieZine

4 december 2017 | 12:15

Experimentet: Ett film-maraton helt isolerade från omvärlden

Filmentusiasterna Niklas och Joakim Faerden låser in sig på 14 kvadratmeter i tredagars-experiment.
Vi lever i en tid av multitaskande där vi konstant översköljs av intryck och upplevelser. Med ständiga avbrott blir vår koncentrationsförmåga sämre och vi tar inte till oss det som vi upplever fullt ut. Men vad händer med filmupplevelsen om vi inte störs av tusentals intryck samtidigt?

I ett nytt experiment ska två filmentusiaster stängas in i tre dagar i ett vitt, kalt rum helt isolerade från intryck – för att bara kolla på film. Genom att koppla ner sig, äta färglös mat i ett rum med bara en DVD-spelare och teveskärm, kommer de se film utan att störas av mobilnotiser, flashar eller andra störande intryck utifrån. Allt för att se vad som händer när man upplever film med full närvaro.
 
Large 324e4c5f3479a23a0345200e751599c4 solitary film club
 
En gång om dagen kommer Niklas och Joakim Faerden, som i vanliga fall driver Filmfabriken på Instagram, spela in ett meddelande via en GoPro-kamera där de recenserar filmerna de sett under dagen, och berättar om nya saker de observerar när de ser film helt isolerade från andra intryck.
 
Experimentet är en del av Universal Sonys nya satsning The Solitary Film Club, en filmklubb för filmer som ska ses utan att störas.

– Vi tycker att film ska upplevas med full närvaro och är övertygande om att upplevelsen blir bättre när man tillåter sig själv att koncentrera sig på en sak. Med vår nya filmklubb The Solitary Film Club vill vi uppmuntra filmälskare att uppleva film utan att störas av mobilnotiser, flashar eller andra störande intryck. Allt för att förhöja filmens upplevelse. Vi hoppas att det här experimentet kan inspirera fler till att helt koppla ner och fokusera på filmen 100 procent, säger Christine Platon, Marknadschef på Universal Sony, i ett pressmeddelande.
 
Large 324e4c5f3479a23a0345200e751599c4 container
 
Imorgon tisdag går Filmfabriken in i experimentrummet där de kommer stängas in till torsdag kväll, den 7:e december. Här kan du också följa experimentet, se GoPro-meddelanden, ta del av recensionerna och höra Filmfabriken berätta om sin upplevelse av att leva i rummet.
| 4 december 2017 12:15 |