Film

Skribent

Viktor Jerner

14 mars 2018 | 18:00

De sex bästa bitarna i trailern till "Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott"

Allt från Jude Laws stiliga Dumbledore till en majestätisk sjögräsdrake(!) gör det här till en oerhört lovande film.
Under gårdagen landade den första trailern till "Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott", regisserad av David Yates och skriven av J.K. Rowlings. Filmen är den andra delen i den planerat femdelade serien som år 2016 fick sitt startskott med "Fantastiska vidunder och var man hittar dem".
 
För mig som tyckte att Harry Potter-filmerna tappade rejält med glöd när de närmade sig slutet (särskilt tvådelade "Dödsrelikerna", också regisserade av Yates) var det oväntat att jag skulle gilla den här spinoff-världen så mycket som jag faktiskt gjorde. Eddie Redmaynes Newt Scamander är en sympatisk huvudkaraktär och att förlägga handlingen till "the roaring twenties" är ett genialiskt drag, vilket gjorde första filmen till en oväntat trevlig bioupplevelse.
 
"Grindelwalds brott" har enligt mig all potential att bli ännu bättre. Redan på pappret tycker jag att den höjer instatserna ordentligt med fokus kring den episka striden mellan unga Albus Dumbledore (Jude Law) och Gellert Grindelwald (Johnny Depp). Att skådeplatsen flyttas från New York till Paris och London är också lockande. Trailern förstärkte allt det ytterligare och särskilt de sex ögonblick jag har listat nedan tycker jag utlovar en minnesvärd blockbuster. 
 
 

Hogwarts!

 
"I have some questions for you, professor". Det är svårt att inte översköljas av ljuvlig nostalgi när allas vår ikoniska skola för häxkonster och trolldom majestätiskt uppenbarar sig framför ögonen på en. Med tanke på att Dumbledore är en central karaktär i den här uppföljaren så kommer det inte som någon överraskning att även Hogwarts får en mer framträdande roll, något som Harry Potter-fansen lär vara tacksamma för. 
 
 

Första materialet med Jude Law som Dumbledore 

 
"What do you have to say for yourself, Dumbledore?". Strax efter att Hogwarts äntrar trailern får vi också det första rörliga materialet med Jude Law (helt perfekt castad) i rollen som den unga och gränslöst stiliga professor Dumbledore. Uppe på taket på St Paul's Cathedral har han någon form av möte med Newt Scamander och jag älskar hur deras relation inkapslas med repliken "if you'd ever had the pleasure to teach him, you'd know Newt is not a great follower of orders".
 
 

Leta Lestrange in the house

 
"You're gonna have to pick a side". Redan när vi fick se ett foto på Zoë Kravitz som Leta Lestrange i första filmen blev jag taggad på uppföljaren, då det var väldigt tydligt att det var en etablering för kommande filmer. Kravitz (som vi senast såg i "Big Little Lies") är en briljant skådespelerska som höjer allt hon medverkar i och hennes karaktärs triangeldrama med bröderna Scamander lär tillföra spännande emotionell turbulens i storyn. 
 
 

Newt och vattenvidundret

 
"Are you going somewhere?". En av de mest spännande grejerna med de här filmerna på förhand är möjligheten att introducera och utforska nya vidunder och varelser som vi inte har sett tidigare, att bredda Rowlings färgstarka värld. Den mest framträdande varelsen i den här trailern är utan tvekan den på bilden ovan. För mig ser det ut som någon form av... sjögräsdrake(?) som Newt rider på under vattnet. Oavsett vad det är så vill jag se mer, mycket mer. 
 
 

Gellert Grindelwald har en dålig dag

 
"Who will stand against the darkness?". Med tanke på att vissa fans till och med har hotat med bojkott kan man lugnt säga att det finns blandade känslor kring Johnny Depps medverkan i filmen. Säga vad man vill om händelserna i hans privatliv, men för mig är Depp utan tvekan en av de starkare aspekterna med projektet, om inte den starkaste. Hans teatrala skådespel är perfekt för Grindelwald och de få minuter vi fick med honom i föregångaren var dess höjdpunkt. På bilden ovan ser vi en ovårdad och tillfångatagen Grindelwald som färdas i en gotisk vagn dragen av flygande hästar. Ja, jag är såld. 
 
 

Bröderna Scamander strider sida vid sida

 
"I can't move against Grindelwald, it has to be you". Den kärlekstriangel mellan Leta Lestrange, Newt Scamander och Theseus Scamander som jag nämnde ovan gör antagligen att de två bröderna tampas med en del jobbiga känslor för varandra. Trots det ser vi i slutet av trailern hur de strider sida vid sida (antagligen i filmens tredje akt) mot någon form av hot, och det ser riktigt badass ut trots att de viftar med trollstavar. Callum Turner ("Green Room") som spelar Theseus är en sylvass skådespelare och jag tror att hans dynamik med Eddie Redmayne kan bli klockren. 
 
Vilka sekvenser tyckte du var bäst i trailern?
| 14 mars 2018 18:00 |