Serie

Skribent

Patrik Jonsson

30 juli 2015 | 18:00

De senaste fem årens bästa TV-serier: del 3

MovieZines tv-expert Patrik Jonsson avslutar listan med att presentera plats 10 till 1.
Då, mina vänner, har vi alltså äntligen kommit till den absolut sista listan av mina topp trettio. Ikväll ska mina tio favoriter från tv-serieåren 2010-2015 göra sig till känna!

Till att börja med måste jag ta tillfället i akt och säga att detta har inte varit helt enkelt. Under de senaste fem åren har det, utan att överdriva det minsta, kommit kolossalt mycket bra tv-serier. Som sagt, fler än vad jag någonsin vågade hoppas på för sissådär en fem år sedan då jag började skriva dessa tv-artiklar. Trettio tv-serier är rätt många, lik förbaskat har jag tvingats att lämna en hel del trevliga serier utanför. Sådant är livet. Är jag nu helt nöjd med dessa listor, dessa trettio serier? Ja jag får väl ändå säga att jag är det. Mycket hår har slitits och många gånger under skrivandet har jag drabbats av en eländig beslutsångest. Trots detta är jag ändå nöjd, det känns som att jag fått med de allra, allra viktigaste och bästa.

Ni som inte har hängt med från starten kan kolla in de tidigare platserna på listan  i de föregående artiklarna - plats 30 till 21 och plats 20 till 11Där kan ni även läsa om vilka tv-serier det rör sig om, men i det stora hela handlar det alltså om tv-serier som debuterade 2010 och fram till idag, exklusive miniserier.

Det var nog allt jag hade att säga så här inför den avslutande listan, nu återstår bara att presentera den. Ett djupt andetag och så kör vi!

10. "American Horror Story"
Kanal: FX
Premiär: 5/10 2011
Status: Pågående
Antal Säsonger: 4
Antal Avsnitt: 51

På en hedrande tionde plats hittar vi Ryan Murphys "smått" skruvade och absurda skräckserie "American Horror Story". Det har varit en ren njutning att de senaste åren få ha upplevt både spökhus, mentalsjukhus, häxerier och freakshows på ett både uppfinningsrikt, rysande och underhållande sätt. Dessutom har man hedrat och hyllat skräckgenren och dess klassiska filmer på ett alldeles strålande vis i säsong efter säsong. Hatten (huvudet) av! Härnäst väntar den femte säsongen där vi tydligen ska få checka in på hotell! Desssvärre kommer vi att få göra det utan den bedårande Jessica Lange. Det kommer således att bli lite tomt, alla tummar är dock hållna för att det ändå ska gå vägen!

9. "Game of Thrones"
Kanal: HBO
Premiär: 17/4 2011
Status: Pågående
Antal Säsonger: 5
Antal Avsnitt: 50

Nej, det blir ingen första placering för en av HBO:s (samtliga kabelkanalers) största succéer någonsin. Populariteten kring denna är enorm. Jag tycker också mycket om den, jag menar en nionde plats är riktigt bra, men jag tycker dock att den haft en del dippar som hindrar den från att ta sig högre upp. Annars en extremt snygg och påkostad serie och naturligtvis underhållande som få. Det ska bli mycket intressant att få följa denna vidare och slutligen se hur de rundar av det hela om ett par tre år. Den har helt klart potential att placera sig än högre upp i en eventuell framtida lista, alla tummar är också hållna för just detta!

8. "Rectify"
Kanal: Sundance
Premiär: 22/4 2013
Status: Pågående
Antal Säsonger: 3
Antal Avsnitt: 22

Förmodligen en av de allra mest underskattade och okända serierna på denna lista. "Rectify" är liksom en bortglömd liten pärla som aldrig riktigt har fått chansen att skina så pass mycket som den verkligen förtjänar. Åtminstone ser läget ut så här hemma i Svea, det snackas allt för lite om den. "Rectify" har allt det där som krävs för en lyckad tv-serie; grymt välskrivet manus, intressanta tillika jordnära karaktärer, fantastiska skådespelarinsatser och stark regi. En rätt nedtonad serie där musik och andra effekter inte bidrar till att manipulera dina känslor. Det behövs inte heller, "Rectify" levererar på alla plan ändå! Plocka genast upp denna ifall ni missat den.

7. "Ray Donovan"
Kanal: Showtime
Premiär: 30/6 2013
Status: Pågående
Antal Säsonger: 3
Antal Avsnitt: 36

Detta är verkligen skådespelarnas tv-serie. Liev Schrieber är alldeles fantastisk i titelrollen och tänk att man skulle få se en gammal legend som Jon Voight i en sådan här högform igen! Förutom dessa eminenta herrar har serien bjussat på en hel del ytterligare gamla härliga skådespelare som Elliot Gould, James Woods, Rosanna Arquette, Hank Azaria, Eddie Marsan och nu i den pågående tredje säsongen gör dessutom Ian McShane ("Deadwood") debut! För övrigt är serien riktigt snyggt producerad och bjuder på allt från drama via action till thriller och lite komik. Smått underskattad, kolla gärna upp denna!

6. "Hannibal"
Kanal: NBC
Premiär: 4/4 2013
Status: Avslutad 
Antal Säsonger: 3
Antal Avsnitt: 39

Detta är faktiskt den enda tv-serie (förutom de svenska och brittiska) på denna topp-30 lista som produceras (producerades) av ett network, NBC i just detta fallet. Den är också värd sin placering, detta är förmodligen det bästa NBC någonsin gjort. Åtminstone i denna genre. "Hannibal" må vara en vattendelare, men jag personligen tycker att den är helt fantastisk och liknar inte någonting annat. Ett alldeles förträffligt foto och utseende blandas med rätt bisarra tillika drömska scener. Förmodligen aningen svårtillgänglig för den breda massan, jag tycker dock det är skitkul att NBC verkligen vågade göra någonting annorlunda. Fler borde ta efter, detta är kabelkanalkvalitét. Skådespelarinsatserna är också mycket starka, här vill jag främst framhäva Mads Mikkelsen som fullkomligen briljerar som allas svår kannibal Hannibal Lecter! Bedrövligt att den, som det ser ut just nu, läggs ned... skamligt!

5. "Justified"
Kanal: FX
Premiär: 16/3 2010
Status: Avslutad
Antal Säsonger: 6
Antal Avsnitt: 78

Den nyligen avslutade dramathrillern "Justified" tilldelas även den en tveklös topplacering, detta är nämligen right up my alley! Här bjuds vi på ett alldeles fantastisk karaktärsgalleri och med toppskådisar som Timothy Olyphant ("Deadwood") och Walton Goggins ("The Shield") kan man inte annat än kapitulera. Detta skulle man väl kunna klassa som en västernserie i modern tid, mitt bland rednecksen i den amerikanska södern. Miljöerna är likt just karaktärerna helt underbara och vi bjuds även på bland de coolaste dialogerna som skrivits för en tv-serie. "Justified" är kort och gott coolheten själv, coolare än så är bli det inte!

4. "Boardwalk Empire"
Kanal: HBO
Premiär: 9/9 2010
Status: Avslutad
Antal Säsonger: 5
Antal Avsnitt: 56

Att Terence Winter skulle kläcka ur sig ännu ett mästerverk nästan direkt efter avslutningen av "The Sopranos" tedde sig på förhand nästan omöjligt. Nu sitter vi dock här med manuset i hand och tamejfan gjorde han det inte igen!? "Boardwalk Empire" är definitivt en blivande klassiker och bland det bästa som producerats i dess genre. Terence Winter i all ära, men vi ska heller inte glömma alla de fantastiska skådespelare som genom åren slagit liv i alla härliga karaktärer som serien stoltserade med. Steve Buscemi, Bobby Cannavale, Ron Livingston, Michael Pitt, Michael K. Williams och Michael Shannon bara för att nämna några, ärofyllda insatser av samtliga! Nu är dock frågan, hur länge måste vi nu vänta på en sådan här pass bra gangsterserie gör debut igen? Jag är rädd att vi tvingas vänta väldigt länge.

3. "Shameless" (US)
Kanal: Showtime
Premiär: 9/1 2011
Status: Pågående
Antal Säsonger: 5
Antal Avsnitt: 60

Detta är så vitt jag vet den allra bästa remake som gjorts på en tv-serie någonsin. Den är så pass bra att den till och med slår sin engelska förlaga (med samma titel) med råge! Även denna serie tycker jag att är rätt underskattad, ofta ignorerad på galor och återigen; det snackas alldeles för lite om denna. Skådespelarensamblen, med William H. Macy, Joan Cusack och Emmy Rossum i fronten, är bland de starkaste jag någonsin bevittnat. Här finns inte ett svagt kort. Manuset är också mycket välskrivet och framförallt vågat. Här skäms man inte för mycket kan jag säga och därmed även seriens mycket passande titel. "Shameless" klassas oftast som komedi och visst bjuder den på mycket skratt i och med all sin bisarrhet, men ibland är den också riktigt jäkla hopplös och nattsvart. Balansen mellan just drama och komedi är helt genialisk, få serier i genren kan mäta sig med denna. En tveklös topplacering!

2. "Fargo"
Kanal: FX
Premiär: 15/4 2014
Status: Pågående
Antal Säsonger: 1
Antal Avsnitt: 10

Då man på förhand hörde om denna produktion var det många som var ytterst skeptiska, filmen "Fargo" är ju ändå en modern klassiker. Redan efter några avsnitt in i tv-serien stod det dock klart; detta kan bli något alldeles fantastiskt! Ja och mycket riktigt, då serien väl var över så satt man där mer eller mindre mållös. Tagen på sängen skulle man kunna säga, nog för att jag hade lite på känn att serieversionen ändå kunde bli rätt bra, men aldrig att jag trodde att den skulle bli så pass bra som den blev. Som jag nämnde i min recension så är den i vissa bitar till och med bättre än filmen, jisses. Det är tveköst bland det bästa både Billy Bob Thornton och Martin Freeman medverkat i och deras insatser är inget annat än top-notch! Uppfinningsrikt och närmast genialt manus, slående miljöer och foto, samt en skådespelarensamble att dö för, personifierar tv-serien "Fargo" rätt bra!

1. "True Detective"
Kanal: HBO
Premiär: 12/1 2014
Status: Pågående
Antal Säsonger: 2
Antal Avsnitt: 16 (då den andra säsongen är avslutad)

Ännu en mycket färsk tv-serie på listan och dessutom på allra första plats, tätt följd av färskingen "Fargo" på andra. Ja vad kan jag säga annat än att 2014 var ett helt makalöst bra tv-serieår? Nu kan det hända att de kommande säsongerna av "True Detective" och "Fargo" med för den delen, inte alls håller samma höga nivå som dess första säsonger, men det hör i sådana fall framtiden till. Åtminstone för mig som valt att vänta in den andra säsongen. Den första säsongen anser jag dock vara så magisk att det ändå räcker till en förstaplacering, punkt. Just nu är dessa två tv-serier kungarna på tronen. Ja jag säger kungarna för båda två är f-nimej så gott som likvärdiga på sina egna vis. Ja och vad annat kan jag säga om "True Detective" som jag inte redan sagt i tidigare artiklar och recensioner? Nej, det blir svårt. Kort och gott är denna list-etta värd varenda ros den fått det gångna året, få tv-serier kan mäta sig med denna. Gillar man välspelade, kryptiska och välskrivna (grymt välskrivna) thrillers så ska man inte tveka att se denna. This is one of a kind!

Saknade ni några tv-serier? Kanske de finns med bland bubblarna? Here we go: 

"The Fall" (skulle lika gärna kunnat ha hamnat i listan), "Sense8", "The Americans", "The Knick", "Strike Back", "Sherlock", "Bosch", "Togetherness", "Peaky Blinders", "Longmire", "Halt and Catch Fire", "Dare Devil", "Masters of Sex", "Hemlock Grove", "Penny Dreadful", "Transparent", "American Crime", "Line of Duty", "Better Call Saul", "Episodes", "Awake", "Terriers", "Lights Out", "Turn", "Last Man on Earth", "Enlightened", "Chicago Code", "Gang Related", "Detroit 187", "Happy Valley", "Broadchurch", "Da Vincis Demons", "The New Girl", "Rubicon", "The Big C", "Marco Polo", "Mob City", "Hello Ladies", "The Comedians", "The Borgias", "Luck", "Orphan Black", "Harrys Law", "Suits", "Louie", "The Brink", "Raising Hope", "The Shadow Line", "Silicon Valley", "Kingdom", "Hunted" och jag antar att jag väl även måste nämna "Mr. Robot" trots att den endast gått drygt halva första säsongen? Jamen absolut, grym start på en serie!

Massor av riktigt bra tv-serier tvingades stå utanför, tragiskt, men slutet gott allting gott. Där var min topp-30 lista till ända. Finns jag kvar här om fem år så kör vi en ny på det som komma skall, tycker ni inte? Vem vet idag vad som väntar de kommande fem åren? Eggande tanke indeed.

Och tyckte ni list-ettan var rätt förutsägbar så vad kan jag säga? "True Detective", med stor betoning på den första säsongen, var helt enkelt den bästa serien de senaste fem åren, jag kunde inte göra på något annat sätt. Ja och apropå just detta med förutsägbarhet! Ni gissade ju lite förra veckan om vilka tv-serier jag skulle placera i just denna topp-10 lista. 

Till att börja med måste jag säga att jag är imponerad, många har läst av mig likt en öppen gammal bok. Så jäkla kryptisk, intressant och oförutsägbar är jag, not. Det är bara att lyfta hatten och gratulera, ser ut som jag blir skyldig några öl här.

Loaded: 4 rätt av 10
wael899: 5 rätt av 10
JonasV: 6 rätt av 10
Anton Gränbo: 7 rätt av 10
Fermen: 9 rätt av 10

Som sagt imponerande, men mest imponerande av alla var dock JVF och vårat eget lilla forumtroll Bonken! (kors i taket!) Dessa tu tippade dessutom några rätt på placeringarna. Ifall vi möts där ute i real life någon gång i framtiden, vilket vi väl ändå får hoppas på, får jag alltså bjuda herrarna på ett par omgångar i närmsta bar!

Bonken: 10 rätt av 10! (+ 3 korrekta placeringar)
JVF: 10 rätt av 10! (+3 korrekta placeringar)

Vi hörs igen nästa vecka och tack för fem fantastiska år!
| 30 juli 2015 18:00 |