Serie

Skribent

Gäst

8 april 2020 | 18:00

De roligaste avsnitten av 6 sköna komediserier

MovieZine-läsaren Jonas Ryberg tipsar om några av sina favoritavsnitt, för feel good i feel bad-tider.
Det är tråkiga och läskiga tider, som antagligen alla är medvetna om.
Många håller sig mest inomhus och har därför stora möjligheter att i princip varva olika streamingtjänster. Men man kanske inte vill titta på vad som helst. Är man orolig eller har ångest över situationen i samhället ska man nog undvika mörka, deppiga eller läskiga filmer och serier. 
 
Komediserier är föga förvånande något som ofta har kunnat hjälpa folk genom svåra tider. Därför kommer här en lista på de roligaste avsnitten av några favoritkomediserier, så att ni ska få en konkret vägbeskrivning till en snabb feel good-kick.
 

1. It’s Always Sunny in Philadelphia 

 
Large e62bf1677963e8a7472d3189fffc77b7 1495617599
 
”It's Always Sunny in Philadelphia” är nog den minst ”feel good” av dessa serier, då den generellt är grov, mörk och endast innehåller karaktärer som är totala arslen. MEN, serien är otroligt rolig.
 
Säsong 4, avsnitt 13: ”The Nightman Cometh”

Detta är mitt go to-avsnitt av denna serie, som egentligen inte nödvändigtvis speglar serien i helhet då detta avsnitt till hälften består av musik. Men det är välskrivet och roligt som in i tusan.

Den högenergiske och kreativa Charlie har skrivit en musikal och sätter upp den med gänget i rollerna. Charlies vision kantrar totalt när alla vill få sina idiotiska och stötande idéer igenom. Komedi-guld!
 

2. The Office (US)

 
Large e62bf1677963e8a7472d3189fffc77b7 office
 
Amerikanska versionen av "The Office" är bland det absolut roligaste, mest feel good som finns och därför är ett val av favoritavsnitt oerhört svårt. Men denna ensemble av klockrena karaktärer och ett manusarbete av rang gör nästan varje avsnitt till en fröjd.
 
Säsong 1, avsnitt 2: ”Diversity Day”
 
Detta avsnitt ligger definitivt i toppen och kommer ändå så extremt tidigt in i serien. 
Chefen Michael (Steve Carell) håller ett möte om mångfald och fördomar med sin personal och använder sig av olämpliga lekar och övningar. 
 
Avsnittet sätter grunden perfekt för Michaels tendens och egenskap att vilja väl men väldigt sällan lyckas. Man ska se upp ifall man inte gillar ”cringe”-humor dock. För här är den humorn själva bränslet.
 

3. Vänner

 
 
Det är en populär trend dessa dagar att hata på ”Vänner”. Det går att diskutera huruvida serien håller i olika aspekter men det är en legendarisk, långkörarserie som innehåller många guldkorn och bra avsnitt. Ett svårt val här med.
 
Säsong 6, avsnitt 9: ”The One Where Ross Got High”
 
Det här avsnittet är bland det finaste som finns när det gäller sitcom-humor. Det är ett Thanksgiving-avsnitt, som också nästan enbart utspelar sig i en lägenhet.
 
Ross tvingas avslöja orsaken till att hans och Monicas föräldrar inte gillar Chandler, vilket är att Ross ljugit om att Chandler i college rökt på i deras gemensamma rum, medan det egentligen var han själv.
 Detta leder till ett avsnitt med olika hemligheter som kommer fram på otroligt, välskrivna roliga sätt.
 
Det innehåller också Rachels kända (och lite väl annorlunda) engelska trifle cake!
 

4. The IT Crowd 

 
 
Den här serien skiljer sig lite mot de andra i och med att den är brittisk och inte amerikansk, vilket är väldigt tydligt då den besitter en mycket torrare och kufigare humor.

 
Men man kan bara ÄLSKA det. Richard Ayoade som spelar Moss och Noel Fielding som spelar Richmond är två komiska genier in i märgen och gör denna serie till en skrattfest!


 
Säsong 2, avsnitt 1: ”The Work Outing”

 
I detta avsnitt ska IT-gänget gå på en musikal tillsammans. Jag vill egentligen inte säga mer än så, för att inte förstöra något. 
För detta avsnitt håller jag antagligen som det roligaste sitcom-avsnittet någonsin.

 
Det är så magiskt välskrivet och skämten löser av varandra i en rasande, eskalerande takt och stannar inte förrän den absolut sista rutan. 
Detta är ett glädjetårsdrypande mästerverk.
 

5. South Park 

 
 
"South Park" är bland de mest omtyckta och klassiska animerade serier vi har och det är den av en anledning. Trey Parker och Matt Stones klockrena och extremt larviga satir om samtiden, politik och populärkultur är kanske inte för alla, men hos dem de landar bra hos blir den ofta en stor favorit.


 
Säsong 8, avsnitt 1: ”Good Times with Weapons”

 
Ungarna i South Park skaffar här kampsportsvapen på en marknad och låtsas sedan vara japanska krigare.

 
Detta avsnitt bygger på två olika teckningsstilar. Striderna, ur barnens perspektiv, är nämligen animerade som fartfyllda, våldsamma fighter i anime-stil. Men utifrån ser allt precis som vanligt ut och slagsmålen mellan barnen är utanför deras egna huvuden betydligt mindre spännande och häftiga.

 
Ett klassiskt temabaserat "South Park"-avsnitt med både action, superhjältar och grov, cynisk humor.
 Vad är inte att gilla?
 

6. That '70s Show

 
 
Också en serie, liksom "Vänner", som enligt många inte håller så bra längre.
 Likaså här kan det i många fall stämma men "That '70s Show" innehåller några av de bästa sitcom-karaktärerna någonsin och har några väldigt skratt-täta avsnitt. 
 
Säsong 3, avsnitt 23:  ”Canadian Road Trip”
 
I det här avsnittet bestämmer sig 70-talskompisarna att åka över gränsen till Kanada för att köpa öl. Men på resan hem märker utbytesstudenten Fez att han glömt sitt green card och gänget stoppas av polisen.

Detta är ett roadtrip-avsnitt och bara det är en bra början. Att sedan hälften av avsnittet fokuserar på killarna i en bil och hälften på tjejerna som är hemma, gör så att alla karaktärer får visa sina egenskaper och roliga sidor i kontrast till varandra, på olika håll.
 Det resulterar i en mycket rolig och härlig uppvisning av ett välgjort sitcom-manus!
 
Det finns en uppsjö fler jättebra avsnitt från alla dessa serier och fler, men listan måste begränsas på något vis. Hur som helst så tror jag att dessa sammanslagna ungefärliga två timmars komedi ska kunna lyfta på era smilband i alla fall lite grann i dessa tider.

Jonas Ryberg
 
Vilka är de roligaste tv-avsnitten du har sett? Fyll på listan med egna tips i kommentarerna nedan!
| 8 april 2020 18:00 |