Film

Skribent

MovieZine

11 januari 2020 | 21:00

De globala biointäkterna slår nytt rekord

Trots stentuff streamingkonkurrens från flera tunga aktörer blev bioåret 2019 starkare än någonsin.
2019 blev ett riktigt framgångsrikt år, framför allt för Disney, men också för hela biomarknaden. I en rapport från Variety avslöjas det att de globala biointäkterna når det nya rekordet 42,5 miljarder dollar (drygt 400 miljarder kr).
 
Den stora biovinnaren är tveklöst Disneys "Avengers: Endgame" som på egen hand drog in nästintill 2,8 miljarder dollar Men flera andra filmer nådde den eftertraktade miljardstolpen, såsom "Joker", "Aladdin", "Spider-Man: Far From Home". Det har resulterat att de internationella biointäkterna (utanför USA) för första gången översteg 30 miljarder dollar - närmare bestämt 31,1 miljarder dollar.
 
- De senaste 20 åren har vi genomgått många utmaningar och teknologiska innovationer, men biobesöken har varit stabila och intäkterna har ökat, kommenterar John Fithian, VD på National Assn. of Theatre Owners.
 
Trots många biosuccéer har bioåret också haft sina misslyckanden på box office, där vi exempelvis hittar "X-Men: Dark Phoenix", "Richard Jewell" och "Terminator: Dark Fate". Att det är stora maffiga filmer som har lockat och kommer fortsättningsvis locka flest biobesökare råder det inte större tvekan om:
 
- De stora bioupplevelserna håller fortfarande ett stadigt grepp om biobesökarna runtom i världen, säger mediaanalytikern Paul Dergarabedian på Comscore.
| 11 januari 2020 21:00 |