Film

Skribent

Andreas Samuelson

8 oktober 2018 | 19:00

De 8 knäppaste rullarna på Monsters of Film 2018

Som vanligt har skräckfilmfestivalen Monsters of Film levererat ett utbud av diverse genrefilmer med minst sagt blandat innehåll. Här är några exempel på de mest bisarra titlarna.
Strippande internetspöken, mordiska nazistdockor och en hämndlysten Nicolas Cage var bara några av de ingredienser i Monsters of Films utbud i år. Här är några av filmerna som roade, chockade och provocerade mest.
 
 

1. Boar

 
Har du efter 80-talsrullen ”Razorback” längtat efter ännu en rysare om blodtörstiga, muterade vildsvin så leta icke längre. Den här australienska B-filmen håller inte tillbaka när det kommer till att låta sin titelbest slakta, äta och halshugga (!) sina offer på en typiskt charmig landsbygd. I rollerna återfinns bland andra skräckikonen Bill Moseley (”Motorsågsmassakern 2”) och wrestlingstjärnan Nathan Jones.
 
 

2. Cam

 
Att man kan få sin identitet stulen på Internet vet vi alla men om du är en livecam-strippa så blir det extra underligt – och jobbigt – när du inte bara blockas från ditt inkomstbringande konto utan även inser att en mystisk dubbelgångare tagit över. Madeline Brewer (”The Handmaid’s Tale”) spelar huvudrollen i den här udda skildringen av webbsex och hur det påverkar personerna på båda sidorna av skärmen.
 
 

3. The Field Guide to Evil

 
Bisarr antologi med en samling spökhistorier från runtom i världen om olika legender och folksagor. Vad sägs om barn med melonformade huvuden, ett troll från underjorden vars blod dricks som vin eller en kung som gör sandaler av två skräddares hud? Kräver onekligen en viss smak men intressant för de som är sugna på verk av några av de senaste pionjärerna inom skräckgenren.
 
 

4. Keep an Eye Out

 
Det senaste, 1970-talsdoftande infallet från Quentin Dupieux, även känd som musikern Mr. Oizo (”Flat Beat”), är lika knasig som hans tidigare alster (”Rubber”, ”Wrong”). En polis förhör ett mordvittne som tvingas redogöra sin hela kväll när brottet begicks och blir så småningom vaktad av en enögd poliskollega som försätter honom i ännu mer trubbel. Snurrig rulle med en riktig meta-överraskning till avslut.
 
 

5. Mandy

 
Nicolas Cage, en av våra kanske mest oförutsägbara aktörer, levererar ännu en på gränsen till överspel vansinnig rollprestation i den här 80-talstrippiga, neondränkta hämndhistorien. Här är det en hippiesekt och några demoniska mc-knuttar som ger sig på Cages käresta (alltid sevärda Andrea Riseborough) och sedan får smaka på hans vrede. Repliken ”Crazy evil!” är ännu blivande klassiker för Cage-entusiaster.
 
 

6. Puppet Master: The Littlest Reich

 
Om du älskade de tidigare ”Puppet Master”-filmerna så har du nog inte väntat nog på den här uppföljaren/rebooten/vad du vill. Den här gången har nazisten Udo Kier skapat en mindre armé mördardockor som på värsta tänkbara sätt gör slarvsylta av lesbiska, judar, romer, barn och gravida. Kan vara först med att inkludera en Hitler-bebis i handlingen. Av svenska gänget bakom zombierullen ”Vittra”.
 
 

7. Upgrade

 
Leigh Whannell, författaren bakom ”Saw” och ”Insidious”, sätter sig i registolen med den här färgglada, våldsamma och förvånansvärt humoristiska science fiction-thrillern. Logan Marshall-Green, vår allmända vardags-Tom Hardy, är rullstolsbunden änkling som via höteknologisk manick blir superhämnare med häftiga moves som letar upp hustruns mördare för lite hederliga uppgörelser.
 
 

8. What Keeps You Alive

 
En reklamfilm för att vara singel om något. Lyckligt gifta Jules åker ut till med hustrun Jackie till dennes gamla barndomsstuga i skogen för att så småningom upptäcka att allt inte står rätt till. En kanske inte helt sannolik men desto mer kittlande thriller i samma anda som ”Funny Games” och andra kidnappningsdramer. Av Colin Minihan, regissören till ”Grave Encounters”.
| 8 oktober 2018 19:00 |