Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

15 juli 2018 | 16:30

De 6 bästa nya tv-serierna som har haft premiär under 2018 (hittills)

Sex av årets tolv månader har nu passerat och med det även hundratals olika tv-serier av varierande kvalitet - här hittar du några av de bästa hittills.
Topplistor av det här slaget är alltid högst personliga och lite svåra att sätta ihop. Särskilt med tanke på det enorma utbudet av tv-serier. Jag har för att göra det enkelt för mig därför följt tre regler; serien måste vara helt ny för i år, finnas tillgänglig lagligt i Sverige - och jag måste ha hunnit se samtliga avsnitt av säsongen.
 
"Picnic at Hanging Rock" och "Yellowstone" har inte fått svensk release ännu, men det är två serier jag hoppas ska segla upp på min topplista när jag väl har sett dem. "Cobra Kai" släpptes precis innan YouTube Premium var tillgängligt i Sverige och jag har helt enkelt inte hunnit se den ännu - men har hört förvånansvärt mycket gott om den (kanske topplista-fantastisk också?). Jag har också fått se sju av åtta avsnitt av nya HBO-serien "Sharp Objects", som jag vet kommer ta plats högt upp på listan när året ska summeras, men eftersom jag inte sett klart den helt ännu hamnar den utanför i nuläget.
 
Några andra bubblare som jag faktiskt har sett, men ändå hamnade precis utanför topplistan var exempelvis; "The End of the F***cking World", "Seven Seconds", "The Alienist", "Howards End" och "Altered Carbon".
 

6. "Counterpart" (Viaplay/Starz)

 
 
J.K. Simmons gör sina dubbla roller i "Counterpart" med perfektion. Att Emmynomineringen uteblev förklaras enbart av att serien i USA gick på den lite mindre kabelkanalen Starz - och därför inte har setts av tillräckligt många.
 
Serien är den starkaste spionthrillern på väldigt länge och förtjänar mycket mer uppmärksamhet än den har fått hittills! Desto mindre du vet om den i förväg, desto bättre blir den - därav min lite vaga beskrivning.
 

5. "The Terror" (Amazon Prime/AMC)

 
 
En isande skräckhistoria, löst baserad på verkliga händelser, berättas skrämmande exemplariskt i AMC:s nya miniserie - som blev en sådan succé att de nu valt att göra om serien till en antologiserie med fristående säsonger. 
 
Under den första säsongen fick vi i alla fall följa med de båda (svinkalla) skeppen "The Terror" och "The Erebus", på en arktisk Royal Navy-expedition på jakt efter nordvästpassagen genom isarna i norr. En resa som visar sig ha tydliga influenser av både "Master and Commander: The Far Side of the World" och John Carpenters "The Thing".
 

4. "Impulse" (YouTube Premium)

 
 
Doug Limans "Jumper"-film blev aldrig riktigt vad han hade hoppats på, något han aldrig riktigt kunnat släppa. "Impulse" utspelar sig därför i samma värld som "Jumper" och den här gången gör han allt rätt. Vi får följa Henrietta "Henry" Coles, som upptäcker att hon har förmågan att teleportera sig - i samma ögonblick som hon utsätts för ett våldtäktsförsök.
 
Serien kunde mycket väl ha valt att fokusera på hur "coolt" det är att kunna teleportera sig, men det är inte den historia Liman är intresserad av att berätta så hennes förmåga används väldigt sparsamt. Istället får vi en psykologiskt stark och spännande historia, om hur det som inträffade påverkar Henry och de i hennes närhet.
 

3. "Killing Eve" (HBO Nordic/BBC America)

 
 
Phoebe Waller-Bridge har skapat en av årets mest lyckade nya tv-serier, med sitt fantastiska manus till "Killing Eve". Den första halvan av säsongen är praktiskt taget felfri på varje nivå. Sandra Oh och Jodie Comer är magiskt bra rakt igenom. Katt och råtta-leken dem i mellan, där Comer är lönnmörderskan och Oh är MI5-agenten som är henne hack i häl, är ovanligt originell och härlig att följa. Personligen uppskattade jag inte säsongens sista avsnitt lika mycket vilket är varför serien slutar på plats tre på listan.
 

2. "Barry" (HBO Nordic)

 
 
Skapad, skriven, regisserad och i huvudrollen skådespelad av Bill Hader, lyckas "Barry" segla upp i topp bland årets bästa serier hittills. Vi får följa Barry Berkman, en proffesionell men deprimerad lönnmördare - som hittar en ny (godare) mening med livet. En slags baklängesvariant av "Breaking Bad".
 
På samma skyhöga nivå som "Killing Eve", med skillnaden att jag personligen inte riktigt uppskattade seriens första två avsnitt - men fullkomligt avgudade resten av säsongen. "Barry" är rolig, spännande och fullständigt hjärtskärande i lika delar, vilket är allt annat än en liten bedrift.
 

1. "Patrick Melrose" (HBO Nordic/Showtime)

 
 
 
Att Benedict Cumberbatch skulle knipa en Emmynominering för bästa skådespelare i en miniserie var årets mest självklara nominering - och sannolikt även den som kommer gå vinnande ur gruppen. Hans rollprestation är oslagbar bland årets andra nya serier.
 
"Patrick Melrose" tar oss med på en känslomässig åktur, genom Patricks trasiga (via tillbakablickar) uppväxt i lyx och vanvård - en uppväxt som fortsätter att plåga honom även i vuxen ålder. En tveklös fullpoängsserie, i vilken Cumberbatch bjuder på karriärens bästa skådespelarinsats hittills.
 
Vilka är dina (nya för i år) favoritserier från det första halvåret av 2018? Kommentera gärna nedan!
| 15 juli 2018 16:30 |