Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 december 2017 | 11:30

De 3 största överraskningarna i ”Star Wars: The Last Jedi”

Vi måste prata om den där scenen... och den DÄR scenen!
Nya Star Wars-äventyret "The Last Jedi" rullar nu på biograferna och det är hög tid att dyka ner i spoiler-hålet.

Rian Johnson har satt ihop ett storslagen rymdresa full av både spektakulära actionscener och starka, emotionella ögonblick. Naturligtvis får också fansen svar på flera frågor som vi ställt oss efter "The Force Awakens" samtidigt som nya funderingar föds inför J.J. Abrams "Episod 9".

Några händelser sticker ut lite extra för mig. Kanske inte de största eller mest minnesvärda scenerna som "The Last Jedi" bjöd på, men ändå - tre fina överraskningar som lyfter filmen till oväntade höjder. Håller ni med?

Varning för stora spoilers om du ännu inte sett filmen!
 
 

Kylo och Rey tillsammans mot världen

 
Några av filmens mest spännande scener har varken att göra med lasersvärd eller maffiga rymdskepp. Det är de små ögonblicken där Rey och Kylo Ren upptäcker ett telepatiskt samband. Som genom en magisk videochatt kan de snick-snacka med varandra trots ljusårs avstånd, och finner att de har mer gemensamt än vad man kan tro.

Gränsen mellan gott och ont, den ljusa sidan och den mörka, kan ju vara svårdefinierad. Det har ”Star Wars”-filmerna visat oss förr, som tydligast med Anakin Skywalkers resa mot att bli Darth Vader. Den stora frågan igenom ”The Last Jedi” är - ska Rey lyckas få den stackars emo-grabben på bättre tankar? Eller ska hon använda sin nyfunna kraft mot Luke Skywalker?

Skurk eller hjälte, det är som sagt en farlig balansgång ibland. Som ”The Last Jedi” visade kan Rey och Kylo kämpa sida vid sida mot gemensamma mål, när de - i en ruggigt snygg fightscen! - besegrar Supreme Leader Snoke och hans rödklädda livvakter.

Rey och Kylo Ren skulle kunna bli bittra fiender i nästa kapitel i sagan, men de har också kommit riktigt nära varandra, och hittat många likheter. Förhoppningsvis får vi se mer av denna komplexa relation i ”Episod 9”. Den psykologiska spänningen mellan de två blev för mig en av filmens riktiga höjdpunkter.
 
 

Sanningen om Reys föräldrar (eller?)

 
Rey Skywalker? Rey Kenobi? Den unga jedi-aspirantens släktträd har debatterats flitigt sedan vi lärde oss att hon blev övergiven som barn. I "The Last Jedi" kommer svaret - inte som en käftsmäll, mer som en viskning - från Kylo Ren av alla människor. Han menar nämligen att Reys föräldrar var helt vanliga, fattiga och lite usla skrotsamlare som sålde henne "för dryckespengar", och att hon innerst inne minns att det är sant.

Tragiskt för Rey såklart, men fullt tillfredsställande för mig. Kanske är det ett antiklimax för den som hoppades på något stort avslöjande, men jag känner mig nöjd med hur man hanterade denna "twist".

Nu kan vi såklart spekulera i om Kylo Ren ljög för att få över Rey på sin sida? Går han att lita på? När han påstår att han vet sanningen om hennes föräldrar så tror jag honom, men det kanske finns mer till den här sanningen, något som han väntar med att avslöja till nästa film. Jag gillar dock tanken på att Rey inte har några ”kända” föräldrar, att hon kommer från ingenstans, och tar över rollen som galaxens nya hjälte.
 
 

Vad händer på ön, stannar inte alltid på ön

 
När han är klar med att träna Rey (högst motvilligt), och får påhälsning av en gammal, grön liten vän, drar Luke Skywalker det ultimata mindtricket. Utan att någonsin lämna sin trygga ö dyker han upp på en avlägsen planet, utmanar First Orders armé av AT-AT:s och retar upp Kylo Ren till vansinne. Allt för att rädda det sista som finns kvar av Resistance, och ge dem tid att hinna fly i säkerhet.

Som jag skrev i spoilertråden i MovieZines forum har ”The Last Jedi” ett problem: mycket av handlingen och de flesta karaktärer står still på samma plats igenom hela filmen. Men vad jag gillar starkt är att det handlar mer om den emotionella resan, och det här är på många sätt Luke Skywalkers film. Även om han till synes är en biroll i en stor ensemble, så är hans resa en riktigt häftig en. Från att helt ha gett upp på Jedi-traditionen blir han till slut den gnista som tänder ett nytt hopp hos rebellerna.

I slutet faller han ihop och hamnar i vilken himmel det nu är där gamla Jedi-mästare gör sin sista vila. Mark Hamill som Luke Skywalker - vilket äventyr det har varit! Vi tackar dig för allt.
 
 
”Star Wars: The Last Jedi” är såklart fullproppad av häftiga överraskningar och sköna scener. Välkommen in och diskutera filmen med alla dess detaljer i vår stora spoiler-tråd i forumet.

Vill du betygsätta filmen eller skriva din egna recension gör du det här.
| 14 december 2017 11:30 |