Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 juni 2012 | 14:01

De 10 värsta musikalstunderna på filmduken

Mamma Mia! MovieZine listar de mest Hair-resande musikalnumren på film, där skådespelarna mer låter som lidande Cats...

I "Rock of Ages" tar både Tom Cruise, Catherine Zeta Jones och Alec Baldwin ton – och det låter inte helt dumt. Inte lika lyckat blev det med de här gängen.

Här är några av de värsta musikalstunderna vi har fått höra på filmduken:

10. "Pirate Movie" (1982)

Tonårsstjärnorna Kristy McNichol och Chrstopher Atkins (den senare för evigt ihågkommen som den pilska krulltotten från "Blå lagunen") spelade ömma älskare i den här floppen, historisk som den australienska film som nominerats till flest Razzies...

9. "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" (1978)

Att lansera rockband som filmstjärnor är alltid känsligt. Att göra det i en film som bygger på Beatles låtar gör det inte enklare. Här hade Bee Gees för första och sista gångerna huvudrollerna i en rörig soppa utan mycket logik. Även Aerosmith, Earth Wind & Fire, Alice Cooper och en filmdebuterande Steve Martin (i ett udda sångframträdande) dyker upp.

8. "Xanadu" (1980)

Här försökte man kombinera det moderna 80-talet med rockmusik, ljuseffekter och Olivia Newton-John och med 50-talets elegans och Gene Kelly (i sin sista filmroll). Resultatet blev en påkostad kalkon vars misslyckande resulterade i att Newton-John aldrig mer fick en större huvudroll, initiativet till Razzie Awards och den ökända en-menings-recensionen "In a word, Xana-don't".

7. "Chitty Chitty Bang Bang" (1968)

En barnmusikal om en levande bil skriven av Roald Dahl efter en roman av James Bond-författaren Ian Fleming - behöver man säga mer?

Regissören hatade slutresultatet och filmens karaktär Barnfångaren skrämde slag på brittiska ungar en hel generation framåt.

6. "Karl-Alfred" (1980)

Mästerregissören Robert Altman, Robin Williams i sin filmdebut och en av de mest älskade seriefigurerna - vad kan gå fel? Jo, allt tydligen.

Att Williams och Shelley Duvall var som gjorda för spenatälskaren och hans käresta Olivia gjorde inte den usla filmen med ett gäng lättglömda sånger bättre.

5. "Guldrushens glada dagar" (1969)

Stackars Clint Eastwood skrev på för en mer seriöst menad film och försökte backa ur när man fluffade till den med en rad musikalnummer.

Filmen gick över budget och efter schema och släpptes i en tid då musikalgenren var hopplöst ute varpå både kritiker och publik svek.

Endast ett av sångnumren framförs av en riktig sångare och Clintans motspelare Lee Marvin var berusad under hela inspelningen.

4. "Eight Crazy Nights" (2002)

Ännu en förolämpning mot mänskligheten och alla med en IQ högre än 15 från Adam Sandler & co. Att filmen är animerad gör tacksamt att vi slipper Sandlers outhärdliga överspel men musikalformatet gör dessvärre att vi tvingas lyssna på hans horribla sångröst i ett par illa kvickt förträngda musikalnummer med hans av tradition pubertala humor.

3. "Grease 2" (1982)

En av de mest - rättvist - utskällda uppföljarna någonsin där originalets John Travolta och Olivia Newton-John var frånvarande och en ung Michelle Pfieffer samt anonyma Maxwell Caulfield (vars karriär för nuvarande består av TV-serien "Hem till gården"...) hade huvudrollerna. Filmen hade ett inspelningsschema på 58 dagar, filmades utan ett färdigt manus och floppade varpå planerna om två filmer till skrotades.

2. "Mamma Mia" (2008)

Måhända 2008 års stora feelgoodfilm men Pierce Brosnans Razziebelönade insats är skampåle nog att sätta titeln på denna lista. Resten av ensemblen klarar sig fint men varje gång vår ex-007 stirrar sig blind på Meryl Streep och öppnar käften så spricker en glasruta någonstans.

1. "Kazaam" (1996)

Det värsta med basketstjärnan Shaquille O'Neals första huvudroll på vita duken är inte filmens inkompetens eller hans egen svidande brist på skådespelartalang utan att man försökt sig på något av en modern ghettomusikal där Shaq spelar en ande i flaska - som gillar att rappa...

Bubblare:

"From Justin to Kelly", "Fame" (remaken), "The Apple", "High School Musical",  "Can't Stop the Music",  "Shock Treatment",  "Leve kärleken", "Bortom horisonten", "Bye Bye Birdie", "Colorados vilda dotter", "Mame", "Burlesque", "Battlefield America",  "Breakin", "Joes lya", "The Garbage Pail Kids Movie"

| 17 juni 2012 14:01 |