Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

6 januari 2019 | 16:00

De 10 största genombrotten på tv under 2018

Vilka tio skådespelare har, under 2018, gått från att ha varit i princip helt okända till att vara ett namn att räkna med på tv?
Vi har nu lämnat tv-året 2018 bakom oss, redan nästa vecka är HBO:s efterlängtade "True Detective" tillbaka - och Netflix introducerar oss inför DC Universes första superhjälteserie "Titans". Tv-året 2019 är utan tvekan redan i full gång.
 
Jag vill däremot lyfta fram några av de skådespelare som väldigt få av oss kände till innan 2018. För ett år sedan toppades exempelvis min lista med skådespelare som Frankie Shaw, Rachel Brosnahan och Katherine Langford. Det hade såklart gått att fylla på min lista här nedan med ännu fler skådespelarnamn... de som hamnade precis utanför listan var exempelvis i princip alla ur "The Haunting of Hill House" och "My Brilliant Friend" (som visserligen fick med en person på listan här nedan).
 
Här nedan har jag lyft fram tio skådespelare, som i alla fall jag kommer att hålla ett extra öga på framöver.
 

10. Adam Nagaitis ("The Terror")

 
 
"The Terror" blev en oväntat stor skräckis-hit under 2018, där två skepp med sina bestättningar fick utstå isande kyla, ett isbjörnsliknande monster och allt eftersom säsongen rörde sig fram mot slutet växte Adam Nagaitis karaktär fram som det verkliga monstret i serien.
 

9. Gaia Girace ("My Brilliant Friend")

 
 
"My Brilliant Friend" har egentligen en hel ensamble av nya skådespelare som hade varit värdiga en plats på listan. För min del var det dock Gaia Giraces gestalning av den tonåriga versionen av den "fantastiska vänninan" som lös allra starkast. Giraces kan nog se fram emot en lång skådespelarkarriär, om hon fick mersmak för skådespelaryrket under säsongens gång.
 

8. Sarah Goldberg ("Barry")

 
 
Bill Haders underbara nya serie om en deprimerad yrkesmördare togs ned på jorden och hittade en annan mening med livet så fort han lärde känna Sarah Goldberg och hennes karaktär. Goldberg fick några av säsongens starkaste scener och kan definitivt utnämna 2018 till hennes genombrotts-år.
 

7. Wyatt Russell ("Lodge 49")

 
 
Skådespelarna Kurt Russells och Goldie Hawns son (halvbror till Kate och Oliver Hudson) Wyatt Russell han visserligen med ett "Black Mirror"-avsnitt under sista veckan av 2017. Men det är hans fullständigt magiska förmåga att hoppa från avgrundsdjupa och gripande scener, till oerhört komiska och underhållande scener i förra årets "Lodge 49".
 

6. Florence Pugh ("The Little Drummer Girl")

 
 
Florence Pugh levererade den absolut starkaste prestationen i en av de bästa serierna från 2018, "The Little Drummer Girl". Hon hann även med två Netflix-filmer samt dyker upp i den kommande "Midsommar"-skräckisen. Det råder inget snack om att 2018 blev Pughs stora genombrottsår. 
 

5. Maddie Hasson ("Impulse")

 
 
Den här YouTube-pärlan har tyvärr de allra flesta missat under 2018. De få av oss som hade turen att ge serien en chans sögs direkt in i, den något oväntade, handlingen av Hassons grymma prestation i huvudrollen. 
 

4. Stephan James ("Homecoming")

 
 
Stephan James må ha arbetat som skådespelare i snart tio år, men har aldrig riktigt landat några större roller i de projekt han har varit involverad i. Fram till sin lysande roll i "Homecoming" det vill säga, hans prestationen mot Julia Roberts karaktär i serien har hittills hunnit resultera i en Golden Globe-nominering inför nattens gala.
 

3. Billy Porter ("Pose")

 
 
Billy Porter har under 2018 gjort kometkarriär på tv med sina båda roller i Ryan Murphy-serierna "Pose" och "American Horror Story", den första av dem har även resulterat i en Golden Globe-nominering till nattens gala. Han är däremot redan en etablerad och Tony-vinnande teaterskådespelare - så steget in i tv-världen var troligtvis lättare än för många av de andra på listan.
 

2. Jodie Comer ("Killing Eve")

 
 
Comer blev visserligen snuvad på både Emmy och Golden Globe-kärleken, men hon har tveklöst stått för en av förra årets starkaste prestationer - och definitivt ett av de tydligaste genombrotten på tv under 2018. Är det ett namn jag har lärt mig att jag bör hålla koll på, så är det hennes.
 

1. Darren Criss ("American Crime Story")

 
 
Han är redan en Emmyvinnare för sin starka roll som seriemördaren i "The Assassination of Gianni Versace". Inatt står han återigen nominerad, och favorittippad, att vinna sitt nästa pris - nämligen en Golden Globe. Darren Criss har under 2018 minst sagt växt fram som en självklar stjärna på skådespelarhimlen.
 
Vilka skådespelare tycker du slog igenom störst under 2018? Kommentera gärna nedan!
| 6 januari 2019 16:00 |