Skribent

Andreas Samuelson

15 april 2012 | 14:01

De 10 sämsta filmidéerna någonsin

I en tid där en filmatisering av Sänka skepp representerar filmutbudet är det lätt att ifrågasätta Hollywoods tankeverksamhet.

Men filmhistorien är full av idéer man kanske inte tänkt igenom… MovieZine har korat de 10 värsta genom tiderna.

10. Sean Banan i Seanafrika

Någon filmbolagsrepresentant försvarade den med att den var gjord för barn. Men även barn har ju utvecklade hjärnor. Och få under 12 års ålder kan relatera till avdankade B-kändisar som Kikki Danielsson och Dr. Alban. Övriga kommentarer överflödiga.

9. Garbage Pail Kids Movie

Att göra en serie samlarkort med vidrigt deformerade barn baserade på dockorna Kålungar var en ganska fräck idé när de kom ut på 80-talet. Att göra en långfilm (den första någonsin som byggde på samlarkort) om dem var kanske inte lika motiverat. Ursprungstanken om en skräckfilm skrotades (ordvits ej avsiktlig) för en musikalkomedi de flesta förträngt idag...

8. The Killer Shrews

Skräckfilmsmonster har dykt upp i alla underliga former, från serien om Mördartomaterna till bokstavliga skitfilmen "Monsturd" men när det kommer till blodtörstiga djur så är det svårt att toppa denna väldigt tidiga installation i genren. Människor på en isolerad ö attackeras av genom experiment muterade näbbmöss (!), spelade av filtförsedda hundar (och av handdockor i närbilderna).

7. Hajen 4

Uppföljare, speciellt inom skräckgenren, förtjänar en egen lista när det kommer till dumma idéer för att mjölka ur ett varumärke. Den fjärde delen i serien som härstammade från Spielbergs mästerverk är dock i en klass för sig. Efter att familjen Brody tampats med hajar i tre filmer så är en ny best ute efter hämnd - på Bahamas! Stackars änkan Lorraine Gary tvingas spotta ur sig repliker som "He died of fear from that shark!" medan den mekaniska hajen äter en helikopter och Michael Caine tar sig ur vattnet med torra kläder.

6. Ed

Okej, det här misslyckade filmförsöket för "Vänner"-stjärnan Matt LeBlanc är knappast den första komedi som försätter djur i otroliga situationer (hundar som både är poliser och fotbollsspelare är inget originellt längre). Men en baseballspelande schimpans är helt enkelt för dumt och fånigt. En flopp som förtjänade sitt öde.

5. Soul Man

På 80-talet (eller "Cosby"-årtiondet  som det kallas i filmen) var det säkert en fin och lite rar tanke om en bortskämd, vit pojke som lär sig hur det är att vara färgad. Men idag är det svårt att tycka att komedin om hur C. Thomas Howell fejkar sig in på Harvard genom att agera svart (med färgat hår och hud) är lika rolig. Att man dessutom utmanar trovärdigheten ytterligare med att låta en svart tjej bli kär i honom gör inte saken bättre. "White Chicks" må vara en sämre film men denna vinner i politisk inkorrekthet.

4. Teeth

Egentligen inte en usel film utan en lite udda indieskräckis som lär gå hem speciellt hos feminister och manshatare. Men det tar emot att se en film om en superkristen tonåring som förespråkar avhållsamhet men vars (eftertraktade) könsorgan visar sig vara en huggtandad penisfälla! Ett våldtäktsförsök, ett gynekologbesök och ett incestuöst hämndligg (!) senare och du har en film som är minst sagt... bisarr.

3. Mannens bästa vän

Tyska Doris Dörrie verkar ha trott att göra en komedi om en man som har samtal med sin talande penis var en bra idé när hon fick chansen att göra film i Hollywood. Det tyckte nog ingen annan då hon hållit sig till tysk film efter denna. Ingen film Griffin Dunne lär ha drömt om när han jobbade med Scorsese i "En natt på stan".

2. Skyltdockan

Av alla korkade upplägg för en romantisk komedi så tar den här pinsamheten priset. Ung konstnär förälskar sig i sin egen skyltdocka som får liv och visar sig vara en egyptisk kvinna från 2514 f.Kr. Tillsammans gör de succé när de dekorerar om skyltfönster i ett stort varuhus. Nämnde vi att paret är gamla bratpackaren Andrew McCarthy och "Sex & the city"-Kim Cattrall?

1. Jultomten fixar allt

En kalkonklassiker av värsta sort gjord på plågsam låg budget (rymdpistoler var målade luftgevär) och utsedd till en av de sämsta filmerna någonsin på flera listor. Även med någon slags talang inblandat så hade storyn - utomjordingar från Mars kidnappar Tomten så att han kan tillverka leksaker åt deras barn - knappast särskilt högt potential...

Bubblare:

Alla filmer av Uwe Boll, The Human Centipede, Born to be a Star, Stopp! Annars skjuter morsan skarpt, Freddy Got Fingered, From Justin to Kelly, Battlefield Earth, S.F.W., Maximum Overdrive, Det lever, Julfritt, Jack Frost, Spice World, Reine & Mimmi i Fjällen, Jack & Jill, Glen or Glenda, Robot Monster, Myra Breckinridge, Ingen plockar Howard, Catwoman, Tre solar, Apollo 18, Mr. Magoo, Bad Girls, View from the Top, Snygg sexig singel, Drömfångare, White Chicks, Norbit, Animal, The Brood, Rymdinvasion i Lappland, Kangaroo Jack, Joes lya, Kazaam, Zaat, Santa with Muscles

Uppföljarna som var en dålig idé...

Alla helgons blodiga natt 3, Länge leve Bernie 2, Dum & ännu dummare, Titta vem som snackar nu, Batman & Robin, Son of Mask, Troll 2, Tron Legacy, Terror på Elm Street 2, Flugan 2, Speed 2

| 15 april 2012 14:01 |