Film

Skribent

Alexander Kardelo

31 december 2022 | 16:00

De 10 mest sedda filmerna på svenska biografer under 2022

Tom Cruises vilda flygstunts, Marvels superhjältar och James Camerons blå CGI-krigare - det är vad som lockade biopubliken i Sverige under det gångna filmåret.
När Filmstaden summerar topp-10-listan över sålda biobiljetter 2022 är det föga överraskande ”Top Gun: Maverick” som ligger i topp, precis som på listan med de mest inkomstbringande filmerna världen över. Den nya animerade ”Minioner”-filmen har gått starkt under både sommaren och hösten, och kom in på en andraplats.
 
Bioaktuella ”Avatar: The Way of Water” hittas på tredjeplatsen, efter enbart lite drygt två veckor på bio. James Camerons emotsedda mastodontfilm kommer med stor sannolikhet dra mycket mer publik en bra bit in i 2023.
 
Bland superhjältar som Marvels Spider-Man (som hade premiär i december 2021) och DC:s Batman hittas också en otippad utmanare i bokadaptionen ”Där kräftorna sjunger”, den enda dramafilmen på listan.
 
 

Årets största biosuccéer i Sverige är:

 
1. Top Gun: Maverick
2. Minioner: Berättelsen om Gru
3. Avatar: The Way of Water
4. Spider-Man: No Way Home
5. The Batman
6. Doctor Strange in the Multiverse of Madness
7. Thor: Love and Thunder
8. Där kräftorna sjunger
9. Jurassic World: Dominion
10. Black Panther: Wakanda Forever
 
 

”Jag är Zlatan” blev årets mest sedda svenska film 2022

 
Den största svenska biofilmen under 2022? Dramabiografin ”Jag är Zlatan” som berättar om en viss Ibrahimovic och hans unga år som kaxig fotbollstalang på väg att upptäckas. Jens Sjögrens filmatisering står även nominerad till sex Guldbaggar, bland annat för Bästa film.
 
På listan över årets mest sedda filmer hamnar ”Jag är Zlatan” dock först på en 14:e plats. Det var med andra ord inget succéår för svensk film på bio, iallafall sett till publiksiffror.
| 31 december 2022 16:00 |