Film

Skribent

Thomas Linnaeus

30 december 2022 | 19:20

"Top Gun: Maverick" blev 2022 års största biosuccé - här är topplistan

Actionrullen “Top Gun: Maverick” har sedan premiären i somras spelat in hela 1,488 miljarder dollar. Men “Avatar 2” förväntas gå om den efter nyår.
Box Office Mojo har sammanställt listan årets största biofilmer. Förra året dominerade de kinesiska filmskaparna bland de mest sedda produktionerna, men i år har det dock gått (lite) bättre för de amerikanska filmerna.
 
I skrivande stund ligger “Top Gun: Maverick” på första plats med nästan 1,5 miljarder dollar i kassan. “Avatar: The Way of Water” är dock på framåtmarsch och klättrar upp på listan i rask takt. I skrivande stund har James Camerons mastodontfilm dragit in över 1,1 miljarder dollar.
 
På tredje plats dominerar dinosaurierullen “Jurassic World: Dominion” och därefter har vi Sam Raimis trollkarlsgalenskap “Doctor Strange in the Multiverse of Madness”. “Minioner: Berättelsen om Gru” är årets största animerade film och sitter på femte platsen.
 
1. "Top Gun: Maverick" - 1,4 miljarder dollar
2. "Avatar: The Way of Water" - 1,1 miljarder dollar (hittills)
3. "Jurassic World: Dominion" - 1 miljard dollar
4. "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" - 955 miljoner dollar
5. "Minioner: Berättelsen om Gru" - 939 miljoner dollar
6. "Black Panther: Wakanda Forever" - 806 miljoner dollar (hittills)
7. "The Batman" - 770 miljoner dollar
8. "Thor: Love and Thunder" - 760 miljoner dollar
9. "Water Gate Bridge" - 626 miljoner dollar
10. "Moon Man" - 460 miljoner dollar
 
"Water Gate Bridge" är uppföljaren till fjolårets kinesiska succéfilm "The Battle at Lake Changjin" som handlar om Koreakriget. "Moon Man" är en sci fi-komedi om en astronaut som plötsligt blir den sista människan som existerar. Enda kruxet? Han är fast på månen.
 
“Avatar: The Way of Water” är fortfarande högaktuell och förväntas gå om “Top Gun: Maverick” i intäkter strax efter nyår.
| 30 december 2022 19:20 |