Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

10 december 2017 | 12:00

De 10 hetaste tv-serierna som får premiär på Netflix under 2018

Netflix har givetvis ännu ett packat år med tv-serier framför oss, där Joel Kinnaman och Coen-bröderna står för två av de mest intressanta nya premiärerna.
Netflix fortsätter att pumpa ut tv-serier på löpande band och det är inte alltid helt lätt att hänga med på deras nya releaser, med tanke på att det ofta släpps något helt nytt varje fredag. Jag tänkte här fokusera på deras egna Netflix Originals, med andra ord inte på dem som de har köpt in och som egentligen har skapats av någon annan aktör. 
 
Förutom den tredje säsongen av "Stranger Things", andra säsongen av "Mindhunter", den sjätte säsongen av "Orange is the New Black" och fortsättningar av Marvelserierna "Jessica Jones", "Luke Cage", "Iron Fist" och "Daredevil", samt den sista säsongen av "House of Cards" och så vidare och så vidare... kommer Netflix givetvis att låta oss dyka ner i ett gäng helt nya tv-serier under 2018.
 
Här nedan har jag samlat de tio mest intressanta nya tv-serierna som är klara för premiär under 2018 (rangordnade i bokstavsordning):
 

1. "Altered Carbon"

 
 
Cyberpunkserien "Altered Carbon" utspelar sig 300 år in i framtiden då människans sinne har digitaliserats och kan laddas ner till olika kroppar.
 
Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman) är en ensam överlevande soldat vars elitstyrka besegrades i ett uppror mot den nya världsordningen. Hans sinne lades "på is" i århundraden tills Laurens Bancroft, en oerhört välbärgad man, erbjuder Kovacs chansen att leva igen. I utbyte måste Kovacs lösa ett mord… på Bancroft själv.
 
Joel Kinnaman får här chansen att i huvudrollen leda en av Netflix dyraste tv-serier någonsin. Med premiär redan den 2 februari, är väntan på en av listans absolut hetaste kanditater tack och lov inte så långt fram i tiden.
 

2. "Disenchantment"

 
 
Matt Groening, skaparen bakom "The Simpsons" och "Futurama" har fått chansen att skapa sin alldeles egna Netflixserie.
 
"Disenchantment" kommer att utspela sig på medeltiden och handla om Bean, en alkoholiserad prinsessa som bor i kungariket Dreamland med sin alv Elfo och "personliga demon" Luci.
 
Netflix har med "Bojack Horseman", "F is for Family", "Big Mouth" och "Trollhunters" redan bevisat att de klarar av att ta ett steg tillbaka, för att låta skaparna bakom animerade vuxenserier göra sin egna grej. Nu får vi hoppas att Matt Groenings nya serie blir en lika självklar succé som hans tidigare projekt.
 

3. "Dogs of Berlin"

 
 
"Dogs of Berlin" är tyskarnas andra officiella Netflix Original-serie, efter 2017:s hyllade mysteriedrama "Dark".
 
Den nya serien är en djupdykning i den kriminella undre världen, i Berlin, och följer två väldigt olika poliser som tvingas arbeta ihop. I slutändan blir det svårt att avgöra vilken sida av lagen de verkligen arbetar på.
 
Det låter som om vi kan ha en tysk "The Departed"-aktig tv-serie i Berlin, med Netflix kompetenta originalseriemuskler bakom sig på gång här. Regissören Christian Alvart (bilden ovan) har skrivit och regisserat samtliga avsnitt.
 

4. "Kingdom"

 
 
Okej, här är en doldis som jag tycker verkar väldigt intressant. Det finns fortfarande knappt med information kring det Sydkoreanska Netflix- originalet "Kingdom", som ska dyka upp någon gång under 2018.
 
Men när en Netflix-serie beskrivs som en "medeltida zombieserie i Sydkorea" med en kronprins på ett självmordsuppdrag - där han ska göra allt för att rädda sitt land från den epidemi som snabbt sprider sig över hans land. Då kan jag inte låta bli att bli väldigt intresserad.
 
Bilden ovanför är med andra ord inte från den medeltida Sydkoreanska zombieserien utan från skaparen, Kim Seong-huns, långfilm "Tunnel" - i brist på bilder från inspelningarna. 
 

5. "Lost in Space"

 
 
En remake av kultserien "Lost in Space" som rullade på tv i USA mellan 1965-1968. Med planerad release i juni 2018, ser det här ut att bli en av Netflix väldigt bingevänliga sommarserier.
 
"Lost in Space" följer en familj av rymdutforskare, vars skepp av olika skäl hamnar helt ur kurs och lämnar dem vilse i rymden. Låt rymdäventyren börja!
 
Toby Stephens och Parker Posey (bilden ovan) är klara för seriens två största roller. Vi borde börja få ta del av lite bilder och rörligt material från den nya serien under våren - vilket förhoppningsvis bekräftar mina förväntningar på Netflix nya rymdserie.
 

6. "Maniac"

 
 
Oscarsvinnande Emma Stone och Oscarsnominerade Jonah Hill möts i Netflix-serien "Maniac", regisserade av ingen mindre än Cary Fukunaga ("True Detective", "Beasts of No Nation").
 
Serien beskrivs som en mörk komedi, där Stone och Hill kommer att spela två patienter på ett mentalsjukhus och låta oss följa med in i deras sjuka hjärnor. Det finns däremot inte så mycket mer att gå på i nuläget, bilden ovan ska ha smygtagits under inspelningarna av ett avsnitt, men under inspelningen av ett annat ska de ha sett helt annorlunda ut.
 
Frågan är om vi kan ha ett "The Secret Life of Walter Mitty"-aktigt upplägg där Stones och Hills mentalsjukhus-fantasier kan komma att ta oss till olika fristående berättelser, eller kanske hänger de alla ihop? Oavsett vilket så är kombon Stone, Hill, Fukunaga och Netflix mer än tillräckligt för att få mig peppad på "Maniac"!
 

7. "Osmosis"

 
 
"Osmosis" är en påkostad fransk sci-fi-serie som utspelar sig i ett framtida Paris, i vilken en ny dejting-app har förmågan att matcha folk med 100 procent framgång.
 
Haken då? Jo, appen scannar din hjärna och får åtkomst till alla dina hemligheter och mörkaste begär. Frågan är med andra ord om priset för en perfekt själsfrände är värt att lämna ifrån dig all information i din hjärna till ett app-företag?
 
På förhand låter det som något ur ett "Black Mirror"-avsnitt, men i ett framtida Paris på franska då... det råder däremot ingen tvekan om att det här är en serie väl värd att hålla ett öga på under året. 
 

8. "The Ballad of Buster Scruggs"

 
 
Med ett av de tråkigaste namnen, "The Ballad of Buster Scruggs", kommer en av de mest intressanta nya serierna på listan. Det här är en serie skapad av inga mindre än de fyrfaldigt Oscarsvinnande Coen-bröderna - med filmer som "Fargo", "No Country For Old Men", "The Big Lebowski" och "Inside Llewyin Davies" bakom sig.
 
Nu är det alltså dags för deras första tv-serie och det är Netflix som har fått äran. "The Ballad of Buster Scruggs" är en antalogiserie med fristående western-relaterade avsnitt om Buster Scruggs. Sex olika historier om Buster kommer att berättas, där James Franco och Tim Blake Nelson båda ska spela Buster Scruggs (men i olika avsnitt får vi väl anta?).
 
Det är ännu oklart när under året serien kommer att släppas, men kanske väljer Netflix att släppa den inför Thanksgiving i november som de gjorde med western-miniserien "Godless" tidigare i år. Det återstår att se, oavsett vilket är det här onekligen en av årets mest intressanta nya tv-serier över lag.
 

9. "The Rain"

 
 
"The Rain" är den första skandinaviska originalproduktionen att ha global premiär på Netflix - bara det gör den väl värd lite extra pepp.
 
I "The Rain" har världen som vi känner den försvunnit. Ett antal år efter att ett brutalt virus utplånat större delen av den skandinaviska befolkningen, ansluter sig ett ungt syskonpar till en grupp unga överlevare för att ta reda på om en ny värld har börjat om någon annanstans.
 
Seriens skapare, Jannik Tai Mosholt, har själv beskrivit tanken bakom den nya tv-serien såhär:
 
- I stora drag handlar "The Rain" om hopp, och om att hitta något att kämpa för, när allt hopp verkar vara ute. Det är en berättelse om ansvar och huruvida överlevnad baseras på individen eller gruppen. Det är en berättelse om att uppleva något för första gången i en värld där det inte finns någon som guidar dig till vad du ska göra. Kärlek, hat, sorg, glädje och hopp. 
 

10. "Troy: Fall of a City"

 
 
I en påkostad samproduktion mellan Netflix och BBC kommer under 2018 miniserien "Troy: Fall of a City", med Tom Hiddleston ("The Night Manager", "Thor: Ragnarok") i en av rollerna.
 
Bakom kameran hittar vi Owen Harris, som ligger bakom det hyllade och prisbelönta avsnittet "San Junipero" ur "Black Mirrors" tredje säsong.
 
Serien beskrivs som en stor och påkostad historisk miniserie baserad på kriget om Troja, som redan genererat ett antal storfilmer - exempelvis "Troja" med Brad Pitt. Nu är det i alla fall dags för Netflix och BBC att göra ett eget försök - men i form av en miniserie.
 
Det kommer givetvis att dyka upp en hel drös med andra tv-serier som vi inte ens vet om i  nuläget också - men vilka från listan här ovanför är du mest sugen på? Kommentera gärna nedan!
| 10 december 2017 12:00 |