CANNES 2018

Skribent

MovieZine

21 maj 2018 | 12:00

David Robert Mitchell: ”Jag var besatt av Hitchcock som ung”

Cannes-aktuella mysteriet ”Under the Silver Lake” är proppad med filmreferenser och hyllningar till regissörens egna idoler.
Han slog igenom med indie-thrillern "It Follows", som visades i Cannes för några år sedan. Nu är regissören tillbaka på filmfestivalen med ett mordmysterium, fyllt av konspirationsteorier och filmreferenser. För MovieZines reporter berättar han om sin egna uppväxt som filmälskare, och vilka filmer påverkat honom mest.

- Det var troligen först i junior high school som jag började upptäcka film på riktigt. Men jag har älskat film sen jag var yngre. Min pappa visade mig gamla klassiker, Universals monsterfilmer - jag såg dem som riktigt ung. Som barn älskade jag ”E.T.” och allt av Spielberg.

När han blev äldre visade hans mamma något som gjorde ett starkt intryck, säger Mitchell:

- Det var ett klipp från när jag gick i junior high school och sa: ”Jag vill göra filmer som de där.” Jag var bara barnet, jag visste inte vad jag talade om. Men jag älskade vad han gjorde.

- Jag var besatt av Hitchcock som ung. Och jag minns när jag insåg att killen som gjorde alla de där fantastiska franska filmerna också hade intervjuat Hitchcock. Det finns lite av Hitchcock i alla mina filmer, han inspirerar mig även om det inte märks i filmerna. Det kan bara vara ett litet ögonblick. Och den nya filmen har fler ögonblick, mer direkta.
 
 
Vad lockade dig med konceptet med ett mysterium?

- Utan mystik börjar man undra vad som är poängen med allt. Vi vill känna att vi fortfarande söker efter något. Att det fortfarande finns något där ute att hitta. Om man har allt, och vet allt, känner man en tomhet. Ibland måste man sakna något för att fortfarande bry sig.
 
"Under the Silver Lake" beräknas nå svenska biografer senare i år. En längre intervju med David Robert Mitchell publiceras närmare premiären.
| 21 maj 2018 12:00 |