Film

Skribent

Paul Dakwar

10 november 2023 | 19:00

7 av David Finchers mest ikoniska musikvideos

Han har filmat med Madonna, Rolling Stones och Michael Jackson innan han gick över till långfilm.
Högaktuelle David Fincher assoscierar man nog mest med djupa, tunga draman och thrillers, som hans senaste film “The Killer”. Men det många inte vet är att han började sin karriär som musikvideoregissör. Han har bland annat gjort musikvideos till Madonna, George Michael och svenska artisten Neneh Cherry.
 
För att hylla hjärnan bakom “Seven” kommer här just sju av Finchers ikoniska musikvideos:
 
 

Madonna - Vogue (1990) 

 
Finchers musikvideo för Madonna drar inspirationen från “gamla” Hollywood, med referenser till Marilyn Monroe och Greta Garbo. Den är dessutom helt inspelad i svart-vitt. Dansarna, som Madonna sägs ha hittat på olika dansgolv när hon varit ute och partajat, är iklädda i typiska 30- och 40-talskläder.
 
 

George Michael - Freedom! 90 (1990)

 
George Michaels “Freedom! 90” klättrade snabbt upp på Billboardlistan när den kom ut. Videon är stilistisk ren, med klipp som ser ut som Apples produktreklam. Videon är också väldigt kuslig i stilen. Hade det inte varit för att låten är så munter, så hade videon varit en perfekt scen för att introducera en tittare till en vampyrs hem. 
 
 

Justin Timberlake & Jay-Z - Suit & Tie (2013)

 
Direkt efter att ha gjort “The Social Network”, med Justin Timberlake i rollen som Napsters grundare Sean Parker, samarbetade de igen i "Suit & Tie". Videon, likt “Vogue”, är också i svartvitt och en referens till 40-talet, framförallt musikscenen på den tiden. 
 
 

Neneh Cherry - Heart (1990)

 
Vår egen Neneh Cherry från Stockholm samarbetade också med Fincher. Han regisserade hiphop-och-rnb-artistens musikvideo till låten “Heart". Även här är det referenser till showbiz från förr i tiden. Hmm. Kanske borde döpa om den här listan till “Finchers showbiz-referenser”. Fun fact: Neneh Cherry är halvsyster till Eagle Eye Cherry, som gjort “Stay The Night” (ni vet, den där låten som alla nybörjargitarrister vill briljera med, efter att ha överspelat “Wonderwall”). 
 
 

Sting - Englishman in New York (1987)

 
Ännu en video i svartvitt. Dock får man se lite av Finchers signaturstil i den här videon: mörk, smutsig och intensiv. Egentligen visar videon inte så mycket mer än när Sting går runt i New York med paraply. Emellanåt får man även se hans band spela. Men i kontrast med Hollywoods gestaltning av New York — det extravaganta och vackra — är Finchers gestaltning mer på gatunivå, bland sopor och smuts. 
 
 

The Rolling Stones - Love is Strong (1994)

 
Okej, jag hatar att säga det igen, men…den här är också svart-vit och inspelad i New York. Dock gör Fincher en riktigt cool grej här, och det är att han leker med “forced perspective” och andra tokiga effekter. Det vill säga, han leker med trick och kameravinklar, för att få objekt att se större eller mindre ut än vad de egentligen är. Därför ser Keith Richards och Mick Jagger i den här videon ut som jättar i samma höjd som New Yorks skyskrapor. 
 
 

Michael Jackson - Who Is It (1992)

 
Likt “Freedom! 90” är det lite mer åt vampyrhållet, fast i storstaden. En gotisk miljö i modern tid. Dessutom utpselar sig en hel dramafilm här på bara sex minuter. Michael Jackson spelar en rik man som tror att hans flickvän är otrogen mot honom. Äh, jag ska inte spoila. Men kanske kan en tanke ha väckts här som bidragit till Finchers obehagliga drama “Gone Girl”.
| 10 november 2023 19:00 |