LISTA

Skribent

Anton Skoglar

16 augusti 2020 | 15:00

David Finchers 10 filmer rankade från sämst till bäst

David Fincher har under flera årtionden levererat film av absolut högsta klass. Men vilken av alla hans filmer är egentligen den bästa?
David Fincher är för mig, och säkert för många andra också, en personlig favorit. Det finns få regissörer som lyckas underhålla på en så konstant hög nivå. Det mest intressanta för mig är att Fincher är kanske den enda av mina favoritregissörer som inte skriver manus själv. Han lyckas istället skapa en värld med sin unika stil. Det klassiska mörka, dova och nedtonade som ofta vävs ihop med och symboliserar mörkret i hans karaktärer och i oss människor.

I höst släpps Finchers nästa film ”Mank” på Netflix. Därför känns det högst aktuellt att titta tillbaka och försöka rangordna Finchers tio titlar långa filmografi i en topplista. Med så många fantastiska filmer blir detta en stor utmaning. Jag förstår också att det är högst subjektivt men detta är i alla fall min personliga lista.  
 
 

10. ”Benjamin Buttons otroliga liv” (2008)

 
Large 28ab0ce1f836c937c47d1b42271e0a68 benjamin 20buttons 20otroliga 20liv
 
Längst ner på listan hittar vi detta drama. En ”Forrest Gump”-historia om en man som åldras baklänges och som följer honom genom hans liv. En periodfilm som startar i början av 1900-talet och följer vår huvudkaraktär Benjamin Button (Brad Pitt) genom krig och kärlek. Filmen nominerades till imponerande 13 Oscars och lyckades vinna tre av dem (scenografi, smink och specialeffekter). Den fick bland annat en nominering för bästa film. Även Fincher fick en nominering för bästa regi och Brad Pitt för bästa manliga huvudroll.

Så vad är mitt problem? Till skillnad från ”Forrest Gump” så är Benjamin en fruktansvärt tråkig karaktär att följa. Benjamin är en oerhört passiv och lågmäld protagonist vilket tyvärr gör att detta nästan tre timmar långa drama blir rätt ointressant. Ett vackert men tomt skal. Filmen förtjänar absolut de Oscars den vann men tyvärr är detta inget mer än ett väldigt bra hantverk.
 

9. ”Alien 3” (1992)

 
Large 28ab0ce1f836c937c47d1b42271e0a68 alien 203
 
Finchers första långfilm och en riktig kaosproduktion. Fox ska enligt rykten enbart tagit in en ung Fincher för att kunna styra produktionen själva. En något märklig attityd då föregångarna är extremt älskade och där regissörerna (Ridley Scott och James Cameron) fick betydligt friare tyglar. Problemet? Fincher visade sig vara inte så lätt att styra.

”Alien 3” gör en hel del intressanta och i vissa fall högst tveksamma val. Känslan är ändå att Fincher klämde in många av sina egna idéer och försökte sätta sin personliga stämpel på filmen. Han var dock inte med i klipprummet utan stack så fort inspelningen var klar, vilket märks. Det är en riktig soppa till film emellanåt.

Sigourney Weaver är dock tillbaka som Ripley och twisten i slutet är snygg och tillfredställande. ”Benjamin Buttons otroliga liv” är utan tvekan ett bättre hantverk men ”Alien 3” är betydligt roligare att titta på, så därför hamnar den högre upp på listan.
 
 

8. ”The Game” (1997)  

 
Large 28ab0ce1f836c937c47d1b42271e0a68 the 20game
 
Filmen följer Nicholas (Michael Douglas) som får en inbjudan att delta i ett spel som simpelt nog kallas The Game. Conrad är övertygad om att detta är precis vad Nicholas behöver och hävdar bestämt att spelet kommer förändras hans liv. Nicholas söker in efter viss tvekan och deltar i mängder av tester bara för att få reda på att hans ansökan att delta i The Game nekats. Strax efter börjar underliga saker hända.

Filmen twistar fram och tillbaka. Den vrider och vänder på allt och alla tills man inte vet vad som är ut och vad som är in längre. Fincher levererar en spännande popcornthriller, och det är bara att luta sig tillbaka och njuta av åkturen.
 

7. ”The Girl with the Dragon Tattoo” (2011)

 
Large 925f93c8316ce4c5f7d394e8d57a0ff9 the 20girl 20with 20the 20dragon 20tattoo
 
En amerikansk-brittisk adaption av Stieg Larssons klassiska roman som dessutom gjorts till en hyllad film bara ett par år tidigare. Hur skulle detta gå? Svaret: Väldigt bra.

Rooney Mara och Daniel Craig når definitivt upp till ribban som lades av Noomi Rapace och Michael Nyqvist i sina respektive rolltolkningar. Mikael Blomkvist (Craig) blir ombedd av affärsmannen Henrik Vanger (Christopher Plummer) att skriva familjen Vangers släktkrönika. Tillsammans med hackern Lisbeth Salander (Mara) börjar de gräva i en familjehistoria som gömmer mörka hemligheter.

Här gör Fincher det Fincher gör bäst, eller kanske snarare det Fincher är mest känd för. En tajt och spännande thriller där man sitter som på nålar genom hela filmen. Kombinerat med fantastisk musik signerat Atticus Ross och Trent Reznor som verkligen fångar och förstärker känslan av nerv är detta en väloljad maskin. Och Sverige har sällan skildrats så vackert på bild.
 

6. ”Panic Room” (2002)

 
Large 28ab0ce1f836c937c47d1b42271e0a68 panic 20room
 
En klassisk one-location-film. Meg (Jodie Foster) och hennes dotter Sarah (Kristen Stewart) flyttar in i ett nytt hus i de fina områdena på Manhattan. Husets förra ägare var en miljonär och redan första natten blir de offer för några inbrottstjuvar. Meg och Sarah lyckas ta skydd i husets panikrum. Oturligt nog så är det just det rummet tjuvarna vill in i då de tror att det ligger rikedomar under golvet. Det hela eskalerar till något som varken tjuvarna, Meg eller Sarah kunde föreställa sig.

Det som utmärker ”Panic Room” enligt mig är manuset. David Koepp (”Jurassic Park”, ”Mission Impossible”) står för sitt kanske bästa manus här. Det är otroligt tajt och välskrivet, ingenting går till spillo. Varenda scen och karaktär driver storyn framåt. Planteringarna är subtila och smarta på ett visuellt tillfredställande sätt. Alla planteringar och karaktärer får sin egna pay-off. Eskalationen i filmen går i symbios med den nerv som växer inom mig för varje beat filmen levererar. Fincher är en mästare på att skapa nerv men det här är kanske hans mest genomgående nerviga film.
 

5. ”Fight Club” (1999)

 
Large 28ab0ce1f836c937c47d1b42271e0a68 fight 20club
 
Den film som har högst betyg i Finchers filmografi på IMDb (och Moviezine) hamnar på den här listan på en blygsam femte plats. Jag vill påpeka här att jag älskar ”Fight Club”. Den är suverän, men Fincher har levererat så många högklassiga filmer att för mig finns det fyra som är bättre. 

Nu till ”Fight Club”. Vart ska man ens börja? Filmen följer en namnlös man (Edward Norton) med kroniska sömnproblem som driver runt i försök att hitta mening med livet. En dag träffar han Tyler Durden (Brad Pitt) och de båda startar en fight club i en källare för likasinnade där folk får puckla på varandra i hopp om att känna sig levande. Klubben växer och växer till en rörelse som har större planer än att stanna i sin källare.
 
Det finns så mycket att prata om när det kommer till ”Fight Club”. Vi skulle kunna prata om de budskap som Fincher gömmer så fantastiskt snyggt i karaktärer och plot. Vi skulle kunna prata om Brad Pitts otroliga prestation som Tyler Durden. Vi skulle kunna prata om det som är en av de absolut största twisterna i filmhistorien. Det är en film där man för varje omtitt upptäcker nya detaljer. Som för varje omtitt blir bättre och bättre. Så efter nästa omtitt så kanske den hamnar högre upp på min lista men för nu så når den inte högre.
 

4. ”Gone Girl” (2014)

 
Large 28ab0ce1f836c937c47d1b42271e0a68 gone 20girl
 
Om Brad Pitts prestation i ”Fight Club” är magisk så är Rosamund Pikes prestation i ”Gone Girl” om möjligt ännu bättre. Ben Affleck må ha störst utrymme, men så överglänser Pike honom och alla andra i varenda scen hon är med i.

Nick är tillsynes en vardaglig man som lever en bra tillvaro med sin fru Amy. Amy försvinner plötsligt och den charmige Nick framstår allt mer osympatisk och misstänks snabbt för att ha en finger med i spelet kring Amys försvinnande.

Detta är en film som verkligen gör en obekväm till den punkt att man vrider och vänder sig hemma i soffan. Vid första anblicken av Amy och Nick verkar de vara ett par i lycka. Likt en instagramprofil finns det inga problem i världen för paret. Men under ytan gömmer sig hemligheter och mörker som ingen kunde ana, allra minst de själva. Det är en film om det utåt sett lyckliga paret som med tiden fördärvat varandra. Något som speglas i en av de absolut snyggaste spegelscenerna som gjorts.
 
 

3. ”Seven” (1995)

 
Large 28ab0ce1f836c937c47d1b42271e0a68 seven
 
På bronsplats hittar vi filmen som verkligen satte Fincher på kartan. ”Seven” är en kriminalthriller där den nye, hete (i dubbel bemärkelse) kommissarie David Mills (Brad Pitt) tillsammans med den snart pensionerade kommissarie William Somerset (Morgan Freeman) försöker fånga en person som mördar efter de sju dödssynderna.

Fincher fick efter fiaskot med ”Alien 3” verkligen visa upp sina kvaliteter. Här sätter han verkligen sin standard med sitt mörka, kontrastfyllda foto som skapar en känsla av det finns något underliggande. Något som gömmer sig i mörkret. "Seven" är kriminalthrillernas kriminalthriller. Den är upphov och inspiration till så mycket film och tv som producerats sen dess. En välspelad, otroligt snygg, brutalt äcklig film som visar den mörka sidan hos människor.
 

2. ”Zodiac” (2007)

 
Large 925f93c8316ce4c5f7d394e8d57a0ff9 zodiac
 
Silvermedaljen plockar deckaren ”Zodiac” från 2007. Genom ögonen på tecknaren Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), journalisten Paul Avery (Robert Downey Jr.) samt polisinspektören Dave Toschi (Mark Ruffalo) följer vi jakten på Zodiac-mördaren i 60- och 70-talets San Francisco. Baserat på verkliga händelser följer vi de tre männen i en jakt som testar gränserna hos alla tre. Det är en historia om hur besatthet driver oss till punkter vi aldrig trodde vi skulle kunna nå. Perfekt iscensatt av framförallt Gyllenhaal som levererar en av sina absolut bästa insatser.

Fincher går all in för att hålla filmen så trogen verkligheten som möjligt in i minsta detalj. Alla mord som visas på duken är från tillfällen där en eller flera personer överlevde mordförsöket och som berättat om det i efterhand. Fotot är så utsökt att det vattnas i munnen. Det är det absolut bästa Fincher-fotot där varje ruta är sagolikt vacker och oerhört innehållsrik. Filmen säger så mycket om människan, vad vi är kapabla till och samtidigt en av de bästa, mest engagerande och spännande deckare någonsin, punkt!
 
 

1. ”The Social Network” (2010)

 
Large 28ab0ce1f836c937c47d1b42271e0a68 the 20social 20network
 
Trots att allt från ”Fight Club” och uppåt på den lista anses vara mästerverk av undertecknad så når ingen av de ens i närheten upp till Facebook-filmen ”The Social Network”. Inte bara Finchers bästa film utan en av mina absoluta favoritfilmer, alla kategorier!

Filmen handlar om Mark Zuckerberg som utvecklar idén om ett onlinebaserat socialt nätverk för sig och sina skolkollegor på Harvard. Tillsammans med sina vänner skapar han ”The Facebook”. Vi får följa med på resan från idé till ett av världens största företag i en Charles Foster Kane-historia som innehåller ilska, brustna hjärtan, förräderi, konflikter och relationsprövningar.

Den rappa dialogen är extremt underhållande samtidigt som varje mening är extremt innehållsrik. Karaktärerna är genomgående osympatiska och otrevliga men jag kan inte låta bli att fascineras av dem. Det finns ett djup i alla karaktärer som förklarar detta utan att förlåta.
 
Läs också: Jesse Eisenberg öppen för uppföljare till "The Social Network"

Det finns ingen annan film som är så signifikativ och som förklarar det samhälle och de relationer vi har idag gentemot sociala medier och andra människor. Filmen må handla om en av de rikaste människorna som lever men den säger så mycket mer än det. Det är en film som växer mer och mer för varje år. En film som kommer definiera oss i framtiden.
 

Stöd MovieZines filmbevakning via Patreon!

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Hur rankar du David Finchers filmer? Vilken är egentligen den bästa? Kommentera nedan.
| 16 augusti 2020 15:00 |