Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 november 2023 | 19:00

Nu på Netflix: Filmen om David Bowie är en "magisk visuell upplevelse"

Dokumentären om en av Storbritanniens mest inflytelserika artister streamar nu.
Freddie Mercury, Elton John och Elvis Presley är några av de största artisterna som fått egna, hyllade biopics på senare år.
 
Än så länge har det inte gjorts någon storfilm om David Bowie, men frågan är om inte hans fans ändå drog vinstlotten. För dokumentären ”Moonage Daydream”, lika flummig som den är fantastisk, låter oss komma närmare denna speciella artist och hans musik. Nu finns denna egensinniga produktion att se på Netflix.
 
 
Under en speltid på 2 timmar och 20 minuter bombarderas alla våra sinnen med musik, klipp och intervjucitat i ett färgstarkt collage lika svårdefinierat som Bowie själv.
 
Filmen försöker inte förstå David Bowie eller ens hitta den verkliga personen bakom maskerna - går det ens? Istället är det upp till åskådaren att försöka tyda den enigmatiske karaktären som skiftar stilar och ömsar skinn genom sin eklektiska karriär. Och det finns gott om saker att fascineras och inspireras av här, i ett popkulturellt lapptäcke späckat med filosofiska tankar.
 
 
”Moonage Daydream” är inte en traditionell film - snarare en upplevelse. När jag intervjuade regissören Brett Morgan inför premiären berättade han om sitt minst sagt experimentella arbetssätt i total isolering under pandemin:
 
- Jag visste hur jag ville att den skulle se ut och hur den skulle låta: som en upplevelse som sköljer över en. Jag visste bara inte hur jag skulle åstadkomma det. Jag visste inte om det jag hade satt ihop var en röra av bilder som inte en människa skulle fatta. Min fru tog en titt och försäkrade mig att "här finns det en oslipad diamant". Det var en stor lättnad!
 
På MovieZine blev det en 4:a i betyg: ”En sådan experimentell, queer och oförutsägbar artist som David Bowie förtjänar självklart en dokumentär i samma stil” skriver vår recensent. ”Ett absolut måste för fansen, men även en kittlande psykedelisk, magiskt visuell upplevelse för de mindre insatta.” (Läs recensionen här.)
 
”Moonage Daydream” är en av veckans nya filmer på Netflix och bland det mest originella du kan streama just nu.
 
| 16 november 2023 19:00 |