Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 november 2019 | 08:00

Vad gick snett med ”Suicide Squad”?

Regissören David Ayer berättar på Instagram om den skakiga resan med filmen.
Det blir aldrig som man tänkt sig. Iallafall när det kommer till Hollywoodfilmer. En manusförfattare och regissör kan ha sin idé, men när producenterna har lagt sig i allt, från inspelning till den färdiga klippningen, är det inte ovanligt att filmskaparna inte känner igen sin egna vision.

Det fick David Ayer känna på med ”Suicide Squad”, serietidningsfilmen från 2016 som samlade några DC:s mest färgstarka skurkar. Filmen spelade in bra med stålar (nära 750 miljoner dollar), men lämnade många fans besvikna och blev en av DC:s mest sågade filmer.

Sedan dess har det blivit mer eller mindre tydligt att flera scener ströks i klipprummet, och filmen är inte vad David Ayer ville göra. Han har tidigare sagt på Twitter att han blir ”frustrerad av att sågas för något som inte var min ursprungliga vision”.
 
 
Utan att anklaga någon berättar han på Instagram om hur ”Suicide Squad” ändrades utom hans kontroll.

”Filmer är sköra. De är som drömmar, hemsökta ögonblick som flyr från din vision. De har sin egna logik.”

”Ryggraden i filmen var Harleys resa. På många sätt var det hennes film, om hennes flykt från relationen med Joker. Det var den emotionella kärnan. En regissör håller en osynlig kompass i sin hand. Den guidar varje bild, varje prestation. Den kompassen pekar mot målet.”

”Om man ändrar målet när resan redan är gjord, är det fortfarande samma resa?” frågar Ayer.
 
 
I inlägget får vi också se en bild som inte är med i den färdiga filmen, där Joker (Jared Leto) håller en pistol mot Harleys (Margot Robbie) huvud.

Warner Bros går vidare med stora delar av ”Suicide Squad”-gänget i ”The Suicide Squad”, i regi av James Gunn. Margot Robbie, Joel Kinnaman, Jai Courtney och Viola Davis upprepar sina roller i uppföljaren som kommer på bio sommaren 2021.
| 4 november 2019 08:00 |