Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 april 2020 | 08:30

Darren Aronofsky ville ge Batman-roll till Joaquin Phoenix

Cirka år 2000 erbjöds Darren Aronofsky möjligheten att regissera "Batman: Year One". Men Warner Bros såg framför sig Freddie Prinze Jr i huvudrollen...
Joaquin Phoenix otroliga, Oscarsvinnande skildring av Jokern är en rolltolkning man sent glömmer. Men skådespelaren kunde ha gjort debut i DC:s filmuniversum många år tidigare. I början av 2000-talet var han nämligen påtänkt för att spela Gotham Citys räddare i nöden, Batman.

Svårt att tänka sig nu, eller hur? Regissör var Darren Aronofsky, som kort efter succén med "Requiem for a Dream" erbjöds att göra nästa Batman-film för Warner Bros.

I en ny intervju med Empire berättar Aronofsky om skådisarna som kunde bära upp manteln. Det visade sig att han och Warner Bros inte var helt eniga:

- Studion ville ha Freddie Prinze Jr och jag ville ha Joaquin Phoenix. Jag minns att jag tänkte: "oj, vi gör två helt olika filmer här". Sann historia. Det var en helt annan tid. Den Batman jag skrev var definitivt något annat än vad de sedan gjorde.
 
 
Intervjun bekräftar också att Aronofsky ville skapa en riktigt mörk och allvarlig Batman. Raka motsatsen till vad som kom innan - den färgglada kalkonen "Batman & Robin" alltså. Han inspirerades av ikoniska serietidningen "Batman: Year One" och filmer som "Death Wish" och "Taxi Driver".
 
Freddie Prinze Jr må ha haft en (kort) storhetstid runt millennieskiftet, tack vare tonårsrullar som "She's All That" och "Jag vet vad du gjorde förra sommaren". Men vi är nog alla glada att Warner Bros släppte den idén. Rollen gick som bekant till Christian Bale och registolen togs över av Christopher Nolan.

Och eftersom "The Dark Knight"-trilogin är en sällsynt milstolpe inom superhjältegenren, är det nog ingen som sörjer att Darren Aronofskys vision gick förlorad. Själv fortsatte han göra nattsvarta och skruvade filmer som "Black Swan", vilket verkar vara lite mer hans grej.
 
 
Men frågan är om Aronofsky verkligen släppt serietidningsdrömmen helt. År 2011 pratade han återigen om sina planer på att filmatisera en egen version av Batman.

Och i slutet av 2013 rapporterades det att Joaquin Phoenix stod på önskelistan för en annan roll i DC:s universum. Studion ville se honom spela skurken Lex Luthor i "Batman v Superman".
| 18 april 2020 08:30 |