Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 oktober 2023 | 15:30

Såg du den här hårda danska hämndthrillern? Nu är uppföljaren här

Sex år senare fortsätter historien med Dar Salim tillbaka i "Darkland 2".
När dansk film är bra, är den så jävla bra.
 
Och vi blev riktigt imponerade när Fenar Ahmad släppte "Darkland" ("Underverden") år 2017, som en blandning av gangsterfilmen "Pusher" och någon mörk och brutal superhjälte.
 
Filmen följde hjärtkirurgen Zaid (Dar Salim) som har det perfekta livet med gravid flickvän och lyxlägenhet. Men allt rasar när hans lillebror hittas mördad efter käbbel med maffian. Zaid får skuldkänslor - han avvisade sin bror när denne desperat bad om ett lån. Så han beger sig ned i Köpenhamns undre värld i jakt på rättvisa.
 
"En nattsvart hämndthriller som träffar biopubliken likt en stenhård dansk skalle", skrev Jakob Åsell i MovieZines recension. "Med små medel och en otrolig energi formas en uppvisning i stenhård action som visar prov på en nordisk palett bortom bleka gråtoner."
 
 
Har du inte sett den? Njut - förslagsvis på SF Anytime, Tele2 Play eller Cineasterna. För nu har uppföljaren kommit ut i Sverige.
 
Idag släpps "Darkland 2" som köpfilm på digitala tjänster. Uppföljaren uppsöker Zaid sju år efter att han förklarade krig mot stadens gangsters. Han har hamnat i fängelse, men kontaktas av en agent (Birgitte Hjort Sørensen) som erbjuder frigivning mot att han infiltrerar stadens gängmiljö. Zaid får en ny chans att rädda sin familj, men till vilket pris? Återigen står Ahmad för regin.
 
Ettan var en revolutionerande dansk actionfilm med brutalt våld och högt tempo. Lyckas tvåan nå upp till samma nivå? Vi får väl se... Den här trailern tyder iallafall på en minst lika rafflande resa.
 
"Darkland 2" (som fått heta "Undervärlden 2" på vissa tjänster) kommer släppas som hyrfilm den 13 november. Just nu går den att köpa hos SF Anytime, Itunes och liknande VOD-tjänster.
 
| 23 oktober 2023 15:30 |