Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 maj 2020 | 17:00

Därför var 1990 ett av filmhistoriens galnaste år

Trettio år har passerat sedan 1990 – ett filmår vilt, oförutsägbart och galet som få. Tjuvtortyr och prostitution toppade listorna medan några av våra mest älskade filmprofiler floppade. Här är några av höjdpunkterna...
Glöm uppföljare – det var Patrick Swayze och Demi Moores spökromans i ”Ghost” som lockade mest publik till biograferna tillsammans med ”Ensam hemma” och ”Pretty Woman”. Arnold Schwarzenegger gjorde komedin ”Dagissnuten” medan Robin Williams kom med dramat ”Uppvaknanden”.
 
Ikoner som Sammy Davis Jr, Ava Gardner, Jim Henson och vår egen Greta Garbo lämnade oss. Samtidigt gjorde blivande namn som Javier Bardem, Russell Crowe, Julianne Moore och Catherine Zeta-Jones debut på vita duken. Men det var inte de helt självklara titlarna och namnen som gjorde succé – eller floppade – under filmåret 1990.
 
 

1. Våldsam jul slår rekord

 
”Ensam hemma” blev den mest inkomstbringande, otecknade komedin någonsin och blev en direkt julklassiker. Trots att filmen handlar om föräldrar som lämnar sitt barn ensam hemma på julafton och sedan eskalerar i våldsam tortyr värdig valfri ”Saw”-film. Men den gav omvärlden fyra (!) uppföljare samt Macaulay Culkin alla pengar i världen att leva gott för resten av sitt liv.
 
 

2. Costner slår Scorsese

 
Kevin Costner var skådespelaren som regidebuterade med ”Dansar med vargar”, ett tacksamt drama med visst vit-räddare-komplex. Martin Scorsese var den underligt Oscarslösa legenden som levererade ännu en klassiker och mästerverk med ”Maffiabröder”. Ändå var det Costner som gick hem med Oscarstatyetten för Bästa regi. Scorsese fick äntligen sin 2007 för ”The Departed” men hans förlust 1990 svider för de flesta filmälskare.
 
 

3. Tom Hanks floppar

 
Allas vår Tom Hanks hade just blivit ett namn att räkna med via ”Big” som gav honom hans första Oscarsnominering. Ändå blev hans första hopparning med Meg Ryan i ”Joe och vulkanen” en besvikelse, både kritiker- och publikmässigt. Värre gick det för Brian  de Palmas megakatastrof som trots Hanks och en annan stigande stjärna, Bruce Willis, totalsågades och endast drog in 15,6 miljoner dollar av sin bisarrt höga budget på 47.
 
 

4. Prostituerad romantik

 
Originalmanuset till “Pretty Woman” var nattsvart och tragiskt med droger inblandade och ett olyckligt slut. Garry Marshall bestämde sig för att med hög dos socker romantisera kärlekshistorien mellan en prostituerad och en rik affärsman. Resultatet blev på något sätt en romantisk klassiker som etablerade stigande stjärnan Julia Roberts som romcom-ikon i Hollywood.
 
 

5. Johnny Depp deppar loss

 
Johnny Depp var vid denna tid känd för tv-serien ”21 Jump Street” som förvandlade honom till tonårsstjärna och flickidol. För att bryta sig loss ur denna image valde han två huvudroller – och regissörer – som föll långt bort ur genren. I John Waters 50-talsmusikal ”Cry-Baby” var han den gråtande titelrebellen. Det var dock ”Edward Scissorhands” som inte bara inledde ett framgångsrikt samarbete med Tim Burton utan även gav honom chansen att bevisa vad han gick för på vita duken.
 
 

6. Sköldpaddor filmdebuterar

 
Baserad på serietidningen om fyra muterade, brottsbekämpande sköldpaddor så släpptes ”Teenage Mutant Ninja Turtles” med buller och bång. Publiken strömmade och den slog då rekord som tidernas mest inkomstbringande independentfilm. Trots en ensemble utan stjärnor drog den in över 133 miljoner dollar och alltså mer än samma års filmer med Tom Cruise, Mel Gibson och Sylvester Stallone.
 
 

7. Århundradets felcasting?

 
Förväntningarna var skyhöga. Francis Ford Coppola skulle göra en uppföljare till två av världens bästa filmer – ”Gudfadern del III” var på väg. Al Pacinos dotter skulle spelas av Winona Ryder men när hon hoppade av i sista sekund ersattes hon av... Coppolas dotter, Sofia. En amatör som, speciellt i jämförelse med stjärnensemblen, inte liknade något annat. Sofia Coppola har senare lyckats bättre bakom kameran, men som ung ödelade hon nästan på egen hand en av de mest emotsedda uppföljarna någonsin.
 
 

8. Monster och psykopater

 
Kathy Bates gör slarvsylta av James Caans ben i ”Lida”, Chucky gör comeback i ”Den onda dockan 2”, Willem Dafoe skjuter sig själv i huvudet i ”Wild at Heart”, de slemmiga titelvarelserna sjunger allsång i ”Gremlins 2 – Det nya gänget”, Jeff Daniels kämpar mot otäcka insekter med åtta ben i ”Imse vimse spindel”, Kevin Bacon kämpar mot jättemaskar i ”Hotet från underjorden” och Warren Beatty kämpar mot Al Pacino i seriefigurssmink i ”Dick Tracy”.
 
 
Vilka är dina favoritfilmer från 1990?
| 27 maj 2020 17:00 |