Film

Skribent

Josefine Krischausky

9 maj 2021 | 17:35

Därför valde Josh Hartnett att lämna Hollywood

Efter sitt genombrott i början av 2000-talet var Josh Hartnett en av Hollywoods efterfrågade skådisar, men det dröjde inte länge innan han istället gjorde valet att dra sig undan. Vart tog han egentligen vägen därefter?
Josh Hartnett gjorde sin långfilmsdebut som 20-åring, i “Alla helgons blodiga natt – 20 år senare”, och spelade därefter i bland annat Sofia Coppola-debuten “The Virgin Suicides”. Efter det gick han vidare till att göra huvudroller i större produktioner, som 2001 års krigsdraman “Black Hawk Down” och “Pearl Harbor”. 
 
“Pearl Harbor” må ha fått en hel del negativa omdömen från kritiker, och gav till och med Hartnett en Razzie-nominering, men trots det kom han därefter att bli en av Hollywoods mest efterfrågade skådespelare. Men han tackade nej till flera riktigt heta roller, och drog sig istället undan från de flesta stora produktionerna. Vad var anledningen, och vart tog han vägen sedan?
 
 
 
Hartnett har tidigare öppnat upp om varför han valde att nobba stora superhjälteroller som Spider-Man och Superman, och inte minst den ikoniska rollen som Batman i Christopher Nolans filmtrilogi. En av anledningarna ska ha varit en oro över att fastna i samma typ av roll, en rädsla som många skådisar trots allt verkar ha någon gång under sin karriär.
 
I höstas valde Hartnett att berätta mer om varför han valde att gå den väg han gick, i en intervju med The Guardian. Att uppnå ett stort kändisskap hade aldrig riktigt varit hans plan – vid ett tillfälle övervägde han även att tacka nej till “Pearl Harbor” – och mycket av det som följde med var helt enkelt inte för honom. 
 
- Folk ville skapa ett varumärke kring mig som skulle vara lättillgängligt och väl omtyckt, men jag gillade inte idén av att spela samma karaktär om och om igen, så jag expanderade. Jag försökte hitta mindre filmer att vara en del av, och brände i processen mina broar hos studiobolagen eftersom jag inte deltog någonting. Våra mål var inte desamma. 
 
 

Så, vad har Josh Hartnett för sig idag?

 
Hartnett är sedan ett par år tillbaka bosatt i England tillsammans med sin familj, men fortsätter att hålla sig uppbokad med flera jobb. På senare dagar har du kanske sett honom i centrala roller i tv-serier som “Penny Dreadful” och “Paradise Lost”, samt Kevin Harts actionkomedi “Die Hart”, där han spelade en fiktiv version av sig själv. 
 
 
Till hans senaste långfilmer hör titlar som det kanadensiska, verklighetsbaserade kriminaldramat “Target Number One“, samt “Inherit the Viper”, en debutfilm från en schweizisk regissör. Han fortsätter med andra ord att välja roller utifrån vad som tycks intressera honom själv, och ska ha klarat sig bra undan från den typecasting han en gång var orolig för.
 
Och att ta avstånd från Hollywood är ett beslut han ännu är nöjd med.
 
- Jag vet inte hur möjligheterna i mitt liv hade sett ut om jag valt en annan väg, men jag kan säga att om jag hade gett efter helt för Hollywoods lockelser, så vet jag att jag inte hade haft ett lyckligt liv, säger han i en intervju med Mr Porter
 
 
Även den närmaste tiden har Hartnett en del på gång. I april avslöjades det att han spelar den ledande rollen i thrillerserien “The Fear Index”, baserad på romanen med samma namn. 
 
Till andra av hans kommande roller hör det James Franco-regisserade dramat “The Long Home”, actionthrillern “Ida Red”, samt Guy Ritchies “Wrath of Man”. Det är dessutom bekräftat att han medverkar i ett annat kommande projekt från Guy Ritchie, närmare sagt en än så länge namnlös spionthriller.
 
 
Har du några personliga favoritfilmer eller serier från Hartnett? Vilka slags roller hoppas du att vi får se honom göra i framtiden? 
| 9 maj 2021 17:35 |