Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

29 januari 2021 | 15:35

Därför hoppade den första Daenerys-skådisen av "Game of Thrones"

Tamzin Merchant spelade huvudrollen som Daenerys i det första pilotavsnittet, men byttes ut när man skrotade det och spelade in allt på nytt.
I en intervju med EW så har skådespelerskan Tamzin Merchant, som var först med att spela den nu ikoniska "Game of Thrones"-rollen som Daenerys, uttalat sig för första gången om faktumet att hon "missade" en av 2010-talet största tv-roller. 
 
För den som kan sin "Game of Thrones"-historia, produktionen av tv-serien då alltså, så är det allmänt känt att serien tvingades skrota sitt inspelade pilotavsnitt och börja om från början. Något som nästan gjorde att man istället lade hela projektet på is. I samband med detta ändrades även några av skådespelarna, men endast en av dessa rörde en av huvudrollerna. Merchant var 21 år gammal och hade precis spelat en framträdande roll i tv-serien "The Tudors" när hon klev in i huvudrollen i HBO:s galna fantasysatsning för vuxna. Men idag är det givetvis Emilia Clarke som alla förknippar med den ikoniska rollen.
 
- Inspelningen av piloten blev en väldigt bra läxa för mig. Det blev en bekräftelse kring att lyssna på mina instinkter och att följa dem, för jag försökte backa ut ur den situationen under kontraktsprocessen och jag pratade mig ur det. Sedan blev jag övertalad att göra det ändå, av några övertygande människor. Så, sedan satt jag där naken och rädd i Marocko och red på en häst som var uppenbart mer peppad på att vara där än jag var, berättar Merchant.
 
Under de första säsongerna av "Game of Thrones" så har flera kvinnliga skådespelare vittnat om att de ibland kände sig pressade till vissa nakenscener samt att det ibland fanns mer folk på plats under just dessa inspelningsdagar än vad som kanske var nödvändigt. Det här är något som sedan ledde till att HBO började använda sig av intimitetscoacher, vars arbete är att se till att skådespelare får allt stöd som behövs under inspelningar av "mer utmanande" scener. Även Emilia Clarke har berättat att hon kände sig pressad att göra flera av sina nakenscener under de första säsongerna.
 
Emilia Clarke som Daenerys. 
 
Enligt Merchant var det alltså bland annat faktumet att hon kände sig pressad till Daenerys nakenscener, som hon under kontraktsprocessen hade försökt förhandla bort, som inte gjorde att hon trivdes i rollen... vilket sedan även ledde till att hon och producenterna av "Game of Thrones" kom överrens om att gå skilda vägar när piloten skulle spelas in på nytt. 
 
- Det blev en läxa att om mina instinkter säger åt mig att en story inte är något jag känner mig intresserad av att berätta, så borde jag inte försöka peppa mig bara för att andra säger åt mig att jag borde vara det. Jag har inte någon utbildning som skådespelare, utan har bara mina instinkter. Det som gör mig peppad och det som driver mig är en övertygande berättelse och karaktär. Så för mig så var "Game of Thrones" aldrig det. Jag tycker att det är ett bevis på Emilia Clarkes förmåga att hon kunde göra det till en ikonisk roll - hon var uppenbarligen peppad på att få berätta den historien, hon var både episk och fantastisk i den. Men för mig, det fanns inte i mitt hjärta att berätta den, fortsätter Merchant.
 
Tamzin Merchant i "Carnival Row".
 
Efter "Game of Thrones"-piloten har Merchant dykt upp i tv-serierna "Salem", "Supergirl" och Amazon Primes fantasyserie "Carnival Row". Hon berättar också att hon hamnat i några roliga situationer där hon suttit på bussar med Emilia Clarkes ansikte på hela sidan, på väg till olika auditions. Men att hon ändå är glad över var hon befinner sig i sin karriär och sitt liv idag. Anledningen till att hon ställde upp på en EW-intervju just nu, är för att hon är aktuell med sin första bok "The Hatmakers".
 

Läs också: Fler skådespelare klara för nya "Game of Thrones" - här är allt vi vet

 
Hade du koll på att Merchant kunde ha varit en av världens mest kända skådespelare just nu? Kommentera gärna nedan!
| 29 januari 2021 15:35 |