Film

Skribent

Tobias Andersson

6 december 2022 | 16:30

Quentin Tarantino om varför han dissade Johnny Depp i "Pulp Fiction"

Den frispråkige regissören förklarar varför Johnny Depp fanns med på den läckta casting-listan i rollen som Pumpkin.
”Pulp Fiction” är möjligtvis Tarantinos finaste stund. Även om han imponerat som filmskapare i mer än 30 år så var det hans helsköna gangsterepos från 1994 som gjorde honom till den Hollywoodikon han är idag, eller hur?
 
Filmen har kanske den mest stjärnspäckade rollistan någonsin med många ikoniska prestationer. Men i och med en gammal läckt casting-lista som gick viral i sociala medier hade det kunnat se annorlunda ut. Michael Madsen hade kanske twistat loss på dansgolvet och så hade vi kunnat se Johnny Depp råna kaféet i rollen som Pumpkin.
 
Large 4123767cb198cb6fb24ac640f9bfa48d tim 20roth
Tim Roth var Tarantinos förstahandsval som Pumpkin, och så blev det.
 
Tarantino gör just nu pressintervjuer för hans nya bok ”Cinema Speculation” och i intervjun hos YMH passade han på att slå hål på rykten om Johnny Depps eventuella framträdande i ”Pulp Fiction”.
 
- Jag har starka åsikter. Jag ville erbjuda rollen till Tim Roth. Om han tackade nej skulle vi gå till Christian Slater. Och om han tackade nej skulle vi gå till Johnny Depp.
 
Som vi alla vet så var det Tim Roth som fick rollen som karaktären Pumpkin, något som var Tarantinos förstahandsval. Men studions exekutive producent Mike Medavoy insisterade på att rollen skulle gå till Johnny Depp först. Anledningen var för att hans affischnamn skulle kunna öka biointäkterna.
 
Quentin Tarantino minns då att han svarade:
 
- Jag frågade honom: "Tror du att Johnny Depp i rollen som Pumpkin, som syns i början och i slutet av filmen, kommer att öka filmens biointäkter?"
 
Producenten svarade att han inte tror att det skulle öka filmens intäkter, men att det ”skulle få mig att må bättre”.
 
Johnny Depp.
 
Idag har Tarantino en mer pragmatisk syn på det hela. Skulle ”Pulp Fiction” floppat så hade producenten gjort sitt bästa med stjärnspäckade affischnamn och haft ryggen fri.
 
Hur som helst blev ”Pulp Fiction” en massiv hit som skrev in sig i filmhistorien, trots Johnny Depps frånvaro.
| 6 december 2022 16:30 |