Film

Skribent

Josefine Krischausky

2 januari 2022 | 19:30

Därför deltog inte J.K. Rowling i Harry Potter-återträffen

"Tillbaka till Hogwarts" har både väckt skratt och framkallat tårar hos tittarna, men samtidigt är det många som undrar över Harry Potter-skaparens frånvaro i HBO-specialen.
Igår fick vi äntligen möjligheten att uppleva magin på Hogwarts på nytt, i HBO:s jubileumsspecial "Tillbaka till Hogwarts". Många tittare har däremot ifrågasatt faktumet att J.K. Rowling, skaparen av hela Harry Potters universum, är frånvarande vid den stjärnspäckade återträffen. 
 
Till skillnad från de många Harry Potter-stjärnor som medverkar i programmet, har Rowling inte satt sig ned för en ny intervju. Dock är hon inte fullkomligt ignorerad i specialen, utan medverkar på ett litet hörn i form av en tidigare intervju, inspelad 2019. 
 
Large 5959d5c3b14832901e7f4f5a983e3669 return 20to 20hogwarts
 
Ett vanligt antagande har varit att Rowling överhuvudtaget inte var inbjuden, men så var ej fallet. Enligt Entertainment Weekly ska hon ha fått erbjudandet att delta, men hennes team kom fram till att kommentarerna ur arkivmaterialet var tillräckliga. 
 
En annan förmodan har varit att Rowling har utelämnats till följd av de senaste årens blåsväder. Författarens återkommande, kontroversiella uttalanden om transpersoner, starkt kritiserade av fans och Harry Potter-skådespelare såväl som framträdande HBTQ-organisationer, ska dock inte ha varit en del av beslutet. 
 
 
I centrum av återföreningen står Daniel Radcliffe, Rupert Grint och Emma Watson, men de får även sällskap av Tom Felton, Matthew Lewis, Evanna Lynch, Bonnie Wright, Robbie Coltrane, Gary Oldman och flera andra skådespelare. Medverkar gör även de olika regissörerna bakom filmerna, som genom nya intervjuer får dela med sig av minnen från skapandeprocessen.
 
 
"Harry Potter 20-årsjubileum: Tillbaka till Hogwarts" streamas nu på HBO Max. 
| 2 januari 2022 19:30 |