Serie

Skribent

Andreas Ziegler

29 maj 2016 | 15:00

Därför behöver Daenerys och Tyrion varandra i "Game of Thrones"

Hon är en drottning som ämnar ta tillbaka Järntronen en dag. Han är en vanärad medlem av ett av landets mest fruktade hus. Daenerys och Tyrion kunde knappast vara mer olika. Och det är därför de kan åstadkomma stordåd tillsammans.
Den största likheten mellan de två karaktärerna är att de inte anses värdiga att leda, Daenerys för att hon är en kvinna och Tyrion för att han är en dvärg. De är två så kallade ”underdogs”. Det är just på grund av detta som de underskattas gång på gång och troligtvis anledningen till att de fortfarande lever och frodas; ingen räknar med att de kan åstadkomma något. Detta stämmer, så klart, inte. Men de kommer aldrig att åstadkomma det de vill göra. Inte utan varandra i alla fall. Förenade finns det inget som kan stoppa dem. Det är i alla fall min ödmjuka åsikt.

Daenerys – Symbolen


När vi träffade Daenerys under första säsongen var hon en ung kvinna som mer eller mindre såldes av sin vansinnige bror till en dothrakisk hövding. Detta förnedrande avtal vände hon dock till sin fördel när hon visade sig vara en stark och värdig drottning. Det såg ut som om det skulle skita sig totalt när hennes kung dog. Hon blev en levande legend när hon lade sig vid sin döda mans sida i bålet och klev ur askan med tre drakar sittandes på sin nakna kropp, som var orörd av flammorna. I den sjätte säsongen har hon upprepat denna bedrift, vilket gjort att det nu finns allt fler vittnen till hennes legend. Hon har även frigjort slavar, som blivit lojala till henne. Det starkaste intrycket gjorde hon troligtvis när hon tog en armé av Unsullied från slavägarna genom att låta sin drake tända eld på en slavägare. För att inte tala om det faktum att hon har tre drakar, som är minst lika lojala mot henne som hennes frigjorda slavar.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Hon må snabbt ha stigit till en legendarisk position som drottning över flera folk, men det är ju inte som att hon inte har några problem. Trots att hon har ett antal rådgivare vid sin sida, inklusive frigjorda slavar, världsvana banditer och snikna politiker, kan hon inte riktigt hantera det guerillakrig som förs mot henne av Harpyans söner, som är de forna slavägarnas spjutspets. Det är detta som är hennes problem; trots att hon är respekterad, fruktad, älskad och till och med dyrkad, kan hon inte möta hotet från en osynlig fiende, som är en representant av de gamla anorna.

Tyrion – Strategen


Tyrion Lannister är den yngsta sonen till Tywin Lannister. Han råkar vara en dvärg. Detta gjorde att hans far gärna ville glömma honom. Och det var precis vad han försökte göra. Tywin valde att lägga mycket energi på att forma sina andra barn till starka representanter av sitt hus. Cersei fick lära sig hur hon skulle snärja de mäktigaste männen i Westeros och hur man spelade det politiska spelet. Jaime blev en av landets skickligaste kämpar och var en av de yngsta männen att någonsin bli medlem i kungens speciella garde. Medan hans äldre syskon strategiskt placerades i maktpositioner, BLEV Tyrion en strateg. Han spenderade otaliga timmar försjunken i alla böcker han kunde få tag på, vilket närde hans intellekt. Och han lärde sig att använda i alla fall lite av sin familjs tyngd; han är den individ som oftast använder termen ”A Lannister always pays his debts”. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Under åren har hans intellekt tjänat honom många gånger. Han har försvarat King’s Landing i egenskap av Kungens Hand. Han har undvikit att bli avrättad två gånger. Ena gången gjorde han det genom att utlova en stor belöning till den som lovade att bli hans förkämpe i en duell. Den andra gången handlade det visserligen mer om Jaimes kärlek till sin bror, men han hade inte kommit långt om inte Varys haft användning för honom på andra sidan havet. Han har även lyckats övertala vildsinta bergsstammar att ansluta sig till honom istället för att döda honom. Nu senast förhandlade han fram ett skört fredsavtal med de slavägare som ligger bakom Harpyans söner.

Tyrion har två problem, som båda resulterar i samma sak. För det första är han en dvärg, som aldrig kommer att ses som något annat än en ”halv man” (ett öknamn som används flitigt i böckerna). För det andra är han en uppkäftig jävel. Resultatet av dessa två egenskaper är att han inte är vidare respekterad. Den enda som verkar förstå hans sanna värde är Varys.

Både hjärna och hjärta


Är man riktigt smart kan man komma långt. Det blir dock rätt problematiskt när ingen vill lyssna på en. Är man en respekterad levande legend kan man komma ännu längre än den intelligenta människan, eftersom folk lyssnar på en och vill följa en. Har man en smart motståndare, som använder sluga taktiker för att underminera ens makt, räcker det dock inte att vara respekterad och karismatisk.

Jag måste säga att jag aldrig tänkte mig att Daenerys och Tyrion skulle vara en god kombination. Jag menar, de är ju så olika varandra. Daenerys är den sista kvarlevan (?) av ett av Westeros mäktigaste hus, som för ett personligt korståg för att ta tillbaka Järntronen. Tyrion är sin mäktiga familjs svarta får, som försöker göra det bästa av en väldigt otacksam situation. Nu, när de befinner sig på samma kontinent, känns ett förbund mellan dem som den naturligaste saken i världen. För de behöver varandra.

Under den senaste säsongen har de haft problem som ser separata ut, men vars lösningar kan resultera i att alla makthungriga hus i hela Westeros borde ha anledning att oroa sig. 

Tyrion är drottningens talesperson i hennes frånvaro. Han måste se till att sätta stopp för Harpyans söner samtidigt som han måste klura ut hur drottningen ska gå vidare. Om hon lämnar staden, kommer den övertas av samma människor som styrde där innan. Samtidigt har de städer hon erövrat tidigare återerövrats av samma grupper som styrde innan. Slutmålet, att återerövra Westeros, verkar vara långt utom räckhåll. Tyrion löser problemet med Harpyans söner genom att sluta ett bräckligt fredsavtal med slavägarna. De andra problemen löser Daenerys genom att döda alla khaler och bevisa, en gång för alla, att hon är Den Obrända, en drottning man inte jävlas med. Så nu har de även en armé, som löser i alla fall ett par av de logistiska bekymren.

Nästa problem, tack.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Westeros härskare (?)


Det känns som att Daenerys, med Tyrion vid sin sida, äntligen kan nå sitt mål, vilket är att segla över havet och återta Järntronen från de som mördade hennes familj och var orsaken till att hon drevs ur landet och behandlades som en handelsvara av en vansinnig bror (må han brinna i helvetet). Med tanke på att huset Stark verkar vara på väg tillbaka, skulle en pakt mellan Daenerys och huset Stark inte vara helt otänkbar. Då skulle seriens mest rättfärdiga människor vara förenade. 

Se upp Ramsay Bolton. Se upp Walder Frey. Se upp huset Lannister. För Tyrion kommer tillbaka för att betala en skuld. Och han har en ursinnig drottning, en armé av vildsinta dothrakier och tre drakar med sig.

Tror ni att Daenerys äntligen är redo att återvända till Westeros och ta tillbaka Järntronen? Kommentera gärna nedan.
| 29 maj 2016 15:00 |