KRÖNIKA

Skribent

Gäst

26 januari 2020 | 12:00

Därför är "Inception" 2010-talets bästa film

MovieZines gästskribent Oliver Andreasson listar fyra anledningar till att Christopher Nolan har gjort årtiondets bästa film.
2010-talet är slut och med detta lämnar vi bakom oss ett årtionde sprängfyllt av bra filmer och serier, men samtidigt ett årtionde med en bitter brist av originalitet i branschen. Listan över reboots, remakes, uppföljare och franchise-filmer under 2010-talet kan tyckas vara nästan oändligt lång.

Traditionsenligt kommer ett nytt år med den stora frågan: “Vilken var årets bästa film?”, och speciellt för i år: “Vilken är decenniets bästa film?”. Tankarna dras något motvilligt till storfilmer såsom just "Avengers: Endgame" eller "Star Wars: The Force Awakens", men jag avfärdar dem. Dessa filmer har onekligen gett mig väldigt kraftiga och vackra upplevelser i biosalongen, men är det verkligen de bästa filmerna jag sett? Nej.
 
För att hitta svaret på frågan blickar jag bortom alla själlösa remakes och filmer med en avsaknad av äkta skapar-glädje, till en regissör som gjort sig känd för sitt nyskapande: Christopher Nolan.

Hur mycket jag än försöker, kan jag inte komma på någon annan filmskapare genom tiderna som lyckats med det han har gjort. Att, varje gång jag ser en av hans filmer, få mig att tänka: “Herregud, det här är ju det bästa jag sett!” Batman-trilogin, "Interstellar", "Inception" och "Dunkirk", mästerverk!
 
När jag sitter och skriver detta, med Zimmers "Time" från soundtracket dånandes i högtalarna runt om mig, blir svaret på frågan med ens mycket tydligt: 2010-talets bästa film är "Inception", och detta är varför:
 
 

1. Skådespelarna

 
Först och främst kan skådespelarensemblen vara den absolut bästa i en film någonsin. Leonardo DiCaprio i huvudrollen, med stöd av bland annat Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Cillian Murphy, Ellen Page och Michael Caine, fungerar utmärkt för att locka en till att se filmen och självklart spelar de alla fantastiskt bra (framförallt DiCaprio och Murphy).
 
 

2. Musiken

 
Som i så många andra av Nolans filmer står det musikaliska geniet Hans Zimmer för filmens soundtrack, och oj vad bra det är! Musiken är alltid en viktig del av filmupplevelsen och känslan men det elektroniska soundet som signifierar "Inception" är på en helt annan nivå. Man får tidigt i filmen reda på innebörden och vikten av de två framstående styckena "Time" och "Dream Is Collapsing" och varje gång de hörs därefter får jag rysningar. De bränner sig fast och när jag lyssnar på dem i efterhand upplever jag direkt samma känslor igen, underbart!
 
 

3. Effekterna

 
Specialeffekter, framförallt datorgenererade sådana (CGI), är även det ett ämne som blivit hett diskuterat under 2010-talet. Det finns ett antal skräckexempel på detta men det råder inga tvivel om att specialeffekter kan vara vansinnigt fräckt om det görs på rätt sätt, och ingen film gör det lika snyggt som "Inception". Bilden av Paris som viker sig över sig själv är ren magi och har redan hunnit bli en klassiker, och den välkända scenen där Joseph Gordon-Levitt tyngdlöst slåss mot skurkar i en snurrande hall är otroligt snygg.
 
 

4. Mystiken

 
Att påstå att Nolans filmer ofta är komplicerade är en underdrift, och detta blir extra tydligt i "Inception". Grundidén är enkel: Cobb (Dicaprio) och Arthur (Gordon-Levitt) jobbar med spionage genom att, med hjälp av avancerad teknologi, ta sig in i andras drömmar och sno information från deras undermedvetna. Det blir dock snabbt väldigt komplicerat när affärsmannen Saito (Ken Watanabe) ber dem utföra en inception, att istället plantera information i det undermedvetna, på en konkurrent.
 
Cobbs team sätter ihop en plan som involverar flera nivåer av drömmar och snart hänger man knappt med längre. Detta är så oerhört häftigt och den komplexa storyn blandat med en av filmhistoriens största cliffhangers gör att man inte kan släppa filmen. Mysterierna lever kvar och fortsätter tränga sig på även månader senare.

Detta är några av de anledningar som gör att jag anser att "Inception" är 2010-talets bästa, om inte historiens bästa, film. Den är väldigt välgjord, intressant och spännande och har en enastående förmåga att bara bli bättre för varje gång man ser den då man upptäcker nya ledtrådar och svar på sina brinnande frågor.
 
Samtidigt får 2020-talet en fantastisk start i form av Nolans nästa film, spionthrillern "Tenet", som jag ser mycket fram emot. Kanske kan den till och med toppa "Inception"?

Oliver Andreasson
| 26 januari 2020 12:00 |