Skribent

Mats Karlsson

21 maj 2013 | 21:01

Danskarna tar över filmen om "Röde Orm"

Filmatisering av Frans G. Bengtssons äventyrsroman om vikingen Röde Orm.

Frans G. Bengtssons bok är en av Sveriges mest uppskattade böcker och fick en filmatisering 1964 med Rikard Widmark och Sidney Poitier ("Röde Orm och de långa skeppen"). 2011 meddelade Fladenfilm i Cannes att man planerade att göra en filmatisering, men sedan dess har projektet legat i malpåse. Nu rapporterar Deadline att danska Zentropa med deras VD Peter Aalbæk Jensen i spetsen (ovanstående bild) har tagit över vikingarodret.

Zentropa som de flesta nog känner ifrån Lars von Triers filmer som närmast har "Nymphomaniac" på sitt samvete. "Röde Orm" blir andra filmen på kort tid som svenskarna väljer att överlåta till danskarna, så sent som igår rapporterade vi om att Astrid Lindgren får en biofilm. Det är minst sagt överraskande att man väljer att låta danskarna ta hand om de större projekten, än att låta en svensk ta hand om det.

"Röde Orm" handlar om skåningen Orms - kallad "Röde Orm" på grund av sin hårfärg - liv och resor. Efter att ha med våld tagits ombord på ett plundrande vikingaskepp blir han vän med de rövande vikingarna och gör goda insatser vid plundringen av en borg i Galicien.

Ingen regissör eller manusförfattare är i dagsläget klar, men förhandlingar har dock redan inletts.

| 21 maj 2013 21:01 |