Film

Skribent

Andreas Samuelson

16 maj 2024 | 04:00

Danny Trejo fyller 80 år - 17 kultfilmer han gjorde innan han blev känd

Idag är Danny Trejo mest känd som tuffing från Robert Rodriguez filmer. Men bland de över 300 (!) filmer han medverkat i finns flera andra kultfilmer.
Danny Trejo har effektivt - och välförtjänt - blivit en av filmvärldens mest karaktäristiska hårdingar. Mycket tack vare Robert Rodriguez, som gav honom både genombrottsrollen i ”Spy Kids”-filmerna och senare huvudrollerna i ”Machete”-filmerna (som kanske får en tredje del).
 
Men han levde ett lång, hårt liv med kriminalitet innan filmkarriären. Han deltog i sin första droghandel redan vid sju års ålder, började själv knarka som minderårig och hamnade i arrest redan vid tolv års ålder. Sedan dess var det in och ut i fängelse (där han bland annat mötte Charles Manson) och diverse missbruk som gällde.
 
Han klarade till slut att lämna kriminaliteten och drogerna bakom sig och började jobba med att bland annat hjälpa andra missbrukare. Via den vägen fick han jobb som statist i kultfilmen ”Runaway Train” (1985) och tack vare sin bakgrund som boxare blev han Eric Roberts personliga tränare.
 
Tydligen hade manusförfattaren Eddie Bunker och regissören Andrei Konchalovsky problem med Roberts och behövde någon som lärde honom att slåss.
 
- Så de tog mig åt sidan och sa: "Du vara med i film". Jag kommer aldrig att glömma det. "Du vara med i film. Du slåss mot Eric i film". Och Andrei lägger sina händer på mina kinder, kysser mig och säger: "Du vara min vän", berättade Trejo i en intervju med Rob Zombie i Interview.
 
Se boxningsscenen från "Runaway Train" nedan:
 
 
Sedan dess medverkade han i otaliga filmer, oftast B-action som kriminell. Så småningom upptäcktes han av Rodriguez som gav honom rollen som farbror Isador "Machete" Cortez i ”Spy Kids” (2001), en roll han upprepade i flera uppföljare. Karaktären fick sin egen film efter en fejk-trailer i Rodriguez och Quentin Tarantinos Grindhouse-projekt och även denna fick en uppföljare.
 
 
Trejo är idag en av filmvärldens flitigaste skådespelare med totalt 434 (!) roller i filmer, TV-serier och spel med 28 kommande. Även om han fortfarande ofta får spela skurk så har han även medverkat i mer lättsam underhållning som ”A Very Harold & Kumar Christmas” (2011), ”Mupparna Most Wanted” (2014), ”The Ridiculous 6” (2015), ”Minioner: Berättelsen om Gru” (2022) samt TV-serier som ”Modern Family”, ”The Flash”, ”Brooklyn Nine-Nine”, ”Reno 911” och ”The Book of Boba Fett”.
 
Men du kan även ha sett honom utan att veta om det i en de många småroller han gjorde i kultfilmer innan han blev känd. Här är 16 av dem:
 
 
● Hidden (1987) - fånge
● Death Wish 4 (1987) - torped som dödas av Charles Bronson
● Lock Up (1989) - gängmedlem
● Maniac Cop 2 (1990) - fånge
● Dödsmärkt (1990) - knarklangare jagad av Steven Segal
● Whore - en horas dagbok (1991) - tatuerare
● Dubbelgångaren (1993) - en byggarbetare som flirtar med Drew Barrymore
● Blood In Blood Out (1993) - Geronimo, en fånge med attityd
● Desperado (1995) - yrkesmördaren Navajas (första samarbetet med Rodriguez)
● Heat (1995) - Trejo, bilföraren i Robert De Niros rånargäng
● From Dusk till Dawn (1996) - bartendern Razor Charlie (han spelade en variation på rollen i båda uppföljarna)
● Anaconda (1997) - tjuvjägaren som bli ormmat i inledningen
● Con Air (1997) - våldtäktsmannen Johnny 23
● The Replacement Killers (1998) - yrkesmördaren Collins
● Sex dagar, sju nätter (1998) - piraten Pierce som hotar Harrison Ford
● Reindeer Games (2000) - Jumpy, en i Gary Sinises rånargäng
 
Se Trejo bli knäad i skrevet av Drew Barrymore i ”Dubbelgångaren” nedan:
 
 
Grattis på 80-årsdagen, Danny Trejo!
 
Vilka är dina favoritfilmer med skådespelaren?
| 16 maj 2024 04:00 |