Film

Skribent

Mats Karlsson

4 februari 2013 | 19:30

Daniel Day-Lewis väg till Oscarn

Metodskådespelaren kan få sin tredje Oscar, men vägen till guldgubben är en lång resa.

Daniel Day-Lewis är en så kallad metodskådespelare, där man tar skådespeleriet otroligt seriöst. Man nöjer sig inte att bara göra en bra rollprestation utan att man siktar på att bli den karaktär man ska gestalta. En av de vassaste vi har idag syns nu på bio i "Lincoln".

Day-Lewis har bland annat spelat Bill "The Butcher" Cutting i Martin Scorseses "Gangs of New York", Daniel Plainview i Paul Thomas Andersons "There Will Be Blood" och nu är han aktuell som Abraham Lincoln i Steven Spielbergs biografi. Tre väldigt olika karaktärer och med skilda personligheter. Day-Lewis har sitt eget lilla sätt för att plocka fram sina karaktärer för att åstadkomma ett resultat som får oss att häpna.

Hans tillvägagångssätt är något som får andra skådespelare, biopublik och filmteam att fundera om det inte är tecken på briljans alternativt rent vansinne. Oavsett vilket det är, så ger det resultat.

Att få Daniel Day-Lewis att tacka ja till en roll är dock en tuff uppgift. För att få ombord Day-Lewis till "Lincoln" fick Spielberg bearbeta skådespelaren i hela nio år och även ta hjälp av Leonardo DiCaprio som gjorde sitt för att övertala Day-Lewis att ta rollen.

2010 blev dock klart att Day-Lewis skulle axla rollen som president Abraham Lincoln och det var då skådespelaren började sitt mödosamma arbete. Han inledde med att lägga fram sina som alltid höga krav till Spielberg, nämligen att få ett år på sig att studera Lincoln. Under det året läste han över 100 böcker om Lincoln och studerade fotografier av presidenten. Efter det tillbringade han mycket tid med filmens make up-artist för att få honom att verkligen se ut som Lincoln.

Det är inget förvånande att Day-Lewis inte nöjde sig med att se ut som Lincoln och att spegla hans personlighet. Han la ner väldigt mycket energi på att prata som presidenten, det vill säga att hitta rätt dialekt.  När Day-Lewis väl hade hittat rösten som Lincoln skickade han en ljudkassett till Spielberg, men för att vara säker på att ingen annan än Spielberg skulle få det skickade han kassetten i en dödskallemärkt låda. 

När han kände sig redo för uppgiften blev det dags för inspelningen av "Lincoln", något som sannerligen frestar på tålamodet hos filmteamet. Att Day-Lewis vägrade gå ur sin karaktär mellan tagningarna var förstås givet, men hans landsmän i filmteamet blev dessutom ombedda att inte tilltala den notoriske skådespelaren med deras infödda brittiska dialekt. Anledningen var att han inte ville bli distraherad, så engelsmännen blev tvingade att prata med Day-Lewis på deras inövade amerikanska dialekter.

Att Day-Lewis har bestämda idéer var något som manusförfattaren Tony Kushner blev varse om. Innan inspelningen skulle komma igång fick Kushner nämligen reda på att det skulle bli deras sista konversation med varandra. Den enda personen han skulle prata med under inspelningen skulle bli regissören Steven Spielberg.

Hans motskådespelare Jared Harris som spelar Ulysses S. Grant i filmen påpekar att det inte gick att prata med honom om vad som helst och hur som helst.

- Efter inspelningsdagen när vi skulle åka tillbaka i bilarna var han självfallet kvar i sin karaktär och det blev problem när vi skulle prata om "Mad Men". TV var ju inte uppfunnet då, säger Harris.

Det kan låta konstigt, men det är så Day-Lewis fungerar. Han gjorde något ännu värre under inspelningen av "Gangs of New York", där han åkte på en lunginflammation. Anledningen var att han vägrade ta på sig varmare kläder, eftersom de inte var uppfunna under den tidsperioden.

Bill "The Butcher" Cutting i "Gangs of New York"

Daniel Plainview i "There Will Be Blood"

Abraham Lincoln i "Lincoln"

Resan har varit lång, men belöningen av allt arbete blev en Oscarsnominering. Inget chockerande att Day-Lewis är den stora favoriten till Oscarn och vinner han blir han historisk. Han skulle då bli den första skådespelaren att vinna 3 Oscars för Bästa manliga huvudroll.

Det ska mycket till för att slå honom. Det är bara se på hur han har gestaltat Lincoln. Han spelade aldrig Lincoln, han var Lincoln. Det är så världens främste skådespelare jobbar. Han ger sig inte förrän han är karaktären han är anlitad till att spela.

Oscarsgalan sänds på Kanal 9 den 24 februari.

| 4 februari 2013 19:30 |