Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 december 2023 | 13:00

Dags för en sista Oscar? Se 85-årige Anthony Hopkins som Freud i ny trailer

Genialiske skådespelaren Anthony Hopkins som faktiska geniet Sigmund Freud - kan det bli en Oscar igen? Se trailern till ”Freud's Last Session” här.
Anthony Hopkins blev den äldsta skådespelaren i historien att vinna en Oscar för bästa manliga huvudroll när han häromåret mottog en statyett för rollen i ”The Father” (2020). Men den 85-åriga veteranen har inte legat på latsidan - nu är han aktuell som ingen mindre än Sigmund Freud i dramat ”Freud's Last Session”.
 
Filmen utspelar sig under början av andra världskriget och Freud har flytt nazisterna med sin dotter. Han får besök av Oxford-läraren C.S. Lewis (Matthew Goode), senare känd som författare till Narnia-böckerna, och de två männen inleder en debatt om Gud och människans existens.
 
Den fiktiva historien bygger på en pjäs av Mark St. Germain, i sin tur baserad på boken ”The Question of God” av Armand Nicholi. Germain har även skrivit manus tillsammans med regissören Matt Brown, vars tidigare film var den mer sanningsenliga men mindre sedda ”The Man Who Knew Infinity” (2015).
 
Men med Hopkins framför kameran och dessutom i rollen som ett sådant ikoniskt geni kan det lätt bli Oscarschanser. Mötet mellan dessa två giganter lär innebära saftig dialog och man bör minnas att även ”The Father” var baserad på en pjäs. Kanske riktas lite uppmärksamhet även mot underskattade Goode, som ofta förpassas till bakgrunden i exempelvis ”Watchmen”, ”The Imitation Game”, ”Downton Abbey” och ”The Crown”.
 
Oavsett är det ett utmärkt tillfälle att se alltid pålitliga Hopkins briljera på film - även om han fortfarande är aktiv så lär den över 60-åriga karriären inte vara för alltid.
 
Se trailern här:
 
 
Filmen har amerikansk biopremiär den 22 december. Ingen information om när eller  om den kommer till Sverige.
 
Får du lust att se Hopkins som Freud?
| 6 december 2023 13:00 |