Klipp

Skribent

Alexander Kardelo

5 augusti 2015 | 09:00

Det är dags att sluta gnälla och börja älska CGI

Här är videon som kommer få dig att ändra uppfattning om moderna specialeffekter.
Trött på att CGI förstör var och varannan film? Var det bättre i en tid när praktiska effekter stod i fokus? 

Jag känner igen filmnördarnas vanliga klagomål, tro mig - jag suckar också när superhjältar krossar städer som korthus, och horder av krigare drabbar samman på enorma fält. Effektkåta Hollywood har fått dille på datatrolleri, och plötsligt ska allt vara större och mer bombastiskt än någonsin. CGI utmålas ofta som boven som dödade all filmmagi från förr.

Men en sak glömmer man så lätt. Och det är egentligen ganska enkelt: när vi ser CGI - datorgenererade bilder - utfört på rätt sätt så märker vi det oftast inte ens. Filmer som "Gravity" och "Mad Max: Fury Road" är givetvis fullspäckade med effekter, men i många klipp är de så "osynliga" att man aldrig noterar det. Då har någon gjort sitt jobb rätt.

Häng med i den här videon som på 7 minuter kommer få dig att älska CGI igen:


Ganska självklart, eller hur? Dålig CGI är vad som ger CGI dess dåliga rykte. 

Bra CGI kan användas till att ge scenerna det lilla extra, som skulle vara för komplicerat eller omöjligt att filma. Ett exempel är hur Michael Douglas blev 25 år yngre i "Ant-Man" - helt orimligt, vet vi ju, ändå ruskigt bra utfört!

Och kanske är det så att dåliga filmer gör oss mer alerta för dåliga effekter?

Samtidigt finns de som menar att magin har försvunnit från Hollywood-filmerna, i och med att CGI blir så välutvecklat och lättillgängligt. En video som vi delade för några veckor sen argumenterar för att dagens filmer blir allt mindre realistiska. Hur vackra effekterna än är, så uppfattar våra hjärnor att något inte stämmer i bilden. Det kan omöjligt vara "på riktigt". Vem har rätt eller fel?

En sak är säker, CGI är fortfarande en hyfsat ny och spännande trollerilåda som filmskapare inte kommer tröttna på så lätt. Men, så länge det finns de som fortfarande tror på praktiska effekter, finns det hopp. Trodde aldrig jag skulle säga det, men - tack Michael Bay!

Vad är era tankar om videon ovan och om CGI? Kommentera nedan.
| 5 augusti 2015 09:00 |