Serie

Skribent

Patrik Jonsson

11 april 2013 | 22:01

Da Vincis demoner är här

Den förra veckan snackade jag om säsongspremiären av "Hannibal" och denna vecka ska vi ta oss an ännu en premiär, nämligen Starz:s storsatsning "Da Vinci's Demons"!

Starz är en kabelkanal på framfart, nyheter kring kanalens utbud dyker upp allt tätare. Inte mig emot så länge de levererar som de gjort under den senaste tiden, det är nästan så att man börjar på att bli bortskämd. Nu återstår det givetvis att se vad de kan göra med "Da Vinci's Demons", men konceptet lovar då mer än väl och i morgonkväll, efter att pilotavsnittet har sänts, har vi förhoppningsvis åtminstone fått en liten fingervisning om vart det hela bär.

"Da Vinci's Demons" ska alltså kretsa kring en ung Leonardo Da Vinci i 1400-talets Italien. Serien beskrivs som en historisk fantasyserie där vi ska följa den hittills icke berättade historien om då Da Vinci i 25-års åldern "uppfann" framtiden. Det hela kommer alltså inte att bli någon ren och skär verklighetsbaserad serie, men många verkliga karaktärer och händelser ska enligt uppgifter ha bakats in för att ändå göra serien hyggligt trovärdig. Fantasy är alltid fantasy, men denna kommer, trots en del övernaturliga element, alltså att ha fötterna hyggligt nära jorden. Man kan nog förvänta sig att de kommer att leka med en hel del teorier, det har utlovats allt från gåtor, symboler, kryptiska uppfinningar, galenskap samt kulter till storslagna äventyr och hjärteskärande romanser.

Serien kommer även att lägga en hel del fokus på Da Vinci's egna personlighet och psyke. Hans tvivel kring religioner, hur han själv plågas av att känna sig annorlunda och utanför samt hans kritik mot vissa uppbyggnader av samhället. Men så klart även på hans tvivel kring sig själv som ett "övermänskligt geni", är det en gåva eller rentav en förbannelse? Dessutom måste Leonardo ta upp kampen mot de fiender som använder historien för att understryka sanningen.

"Da Vinci's Demons" är skapad och skriven av ingen mindre än succéförfattaren David S. Goyer som bland annat har varit med och skrivit Nolans Batman-trilogi samt "Blade"-filmerna och Zack Snyders kommande supermanfilm "Man of Steel".

Med sig har han manusförfattarna Joe Ahearne ("Doctor Who"), Scott M. Gimple ("The Walking Dead") och Brian Nelson ("Hard Candy").

Serien kan även skylta med kompositören Bear McCreary som tidigare komponerat musik till bland annat serierna "The Walking Dead" och "Battlestar Galactica", dessutom kommer regissörer från serier som "Luther", "Sherlock", "The Hour" samt "Strike Back" att stå för själva regin.

I huvudrollen som Da Vinci kommer vi att få se den engelska skådespelaren Tom Riley. En relativt okänd skådespelare som endast haft en del mindre roller i filmer som "Return to House on Haunted Hill" och "I Want Candy". Detsamma kan även sägas om resten av seriens rollista, "Da Vinci's Demons" förväntas inte att bäras fram av några större affischnamn, däremot väger namnen bakom serien desto tyngre.

Detta kommer att bli det allra första samarbetet mellan Starz och BBC Worldwide vilket i sig innebär att serien väntas ha internationell premiär endast inom några dagar efter premiären på Starz, främst i länderna England, Italien, Tyskland och Bulgarien.

Den första säsongen har alltså premiär imorgon den tolfte april på Starz och säsongen består av åtta avsnitt.

En trailer ska ni också ha, varsågoda:

 

| 11 april 2013 22:01 |