Serie

Skribent

Anders Eklöf

1 november 2023 | 10:45

Nya "Doctor Who"-avsnitt släpps i Sverige inom kort – men de gamla säsongerna då?

I november får vi tre nya avsnitt av serien "Doctor Who" med David Tennant i huvudrollen igen, den här gången på Disney+.
I år är det 60 år sedan den brittiska science fiction-serien "Doctor Who" hade premiär på BBC, vilket snart firas med tre specialavsnitt med två återvändande skådespelare och fanfavoriten Russel T. Davies bakom rodret.
 
Här återvänder David Tennant i rollen som den tidsresande doktorn, tillsammans med Catherine Tate som Donna Noble. Tillsammans måste de kämpa mot skurken The Toymaker, som spelas av ingen mindre än Neil Patrick Harris.
 
Det första avsnittet "The Star Beast" har premiär på Disney+ här i Sverige den 25 november, "Wild Blue Yonder" den 2 december och "The Giggle" den 9 december.
 
 

Inga tidigare säsonger på Disney+

 
"Doctor Who" har tyvärr varit ganska svår att se i sin helhet i Sverige genom åren, med få eller inga säsonger tillgängliga på streamingtjänsterna. Flera säsonger av serien från 2005 och framåt fanns fram till nyligen på Amazon Prime Video, men inte längre.
 
Nu när Disney+ har plockat upp serien för distribution utanför Storbritannien är det många som undrat om det innebär att vi kommer få tillgång till fler avsnitt än de kommande. Den svenska presskontakten för Disney+ svarar:

"Vi kan inte bekräfta att de äldre säsongerna av Dr Who kommer till Disney+ i det här skedet, men är desto gladare över responsen vi fått efter att ha berättat att den nyaste säsongen kommer till oss i november."
 
Det låter alltså inte som att vi får äldre säsonger, åtminstone som det ser ut i nuläget. Samtidigt kommer britterna inom kort få tillgång till mer eller mindre alla gamla avsnitt från seriens början 1963 till idag på BBC iPlayer, som tyvärr bara går att se i Storbritannien.
 
 

Han tar över ikoniska rollen under nästa år

 
Riktiga tråkiga nyheter för svenska Whovians alltså. Den helt nya säsongen med "Sex Education"-skådisen Ncuti Gatwa som doktorn dyker dock även upp på Disney+ under 2024. Innan dess får vi även ett julavsnitt kallat "The Church on Ruby Road", på juldagen.
 
"Doctor Who" handlar om en tidsresenär kallad doktorn, som åker mellan tidsåldrar och planeter för att stoppa skurkar och rädda de i nöd. Det unika med serien är att doktorn kan byta skepnad och personlighet när hans nuvarande tid är slut, vilket gör att även skådespelaren kan bytas ut med jämna mellanrum. Förutom David Tennant har vi bland annat sett Matt Smith ("The Crown", "Morbius", "House of the Dragon"), Peter Capaldi ("The Suicide Squad") och senast Jodie Whittaker ("Broadchurch").
 
Ser du fram emot de nya avsnitten?
| 1 november 2023 10:45 |