Film

Skribent

MovieZine

15 juli 2023 | 16:30

På tv ikväll: Underskattad sci-fi-pärla med Christian Bale

Ikväll på tv har du möjlighet att se Christian Bale jaga känslobrottslingar i ”Matrix”-doftande actionfilm. Ett bortglömt guldkorn som varje sci-fi-fantast bör har sett (men troligtvis missat).
Att visa känslor är ett brott! Känslor är roten till all ondska i världen. Det anser i alla fall den fiktiva, totalitära regimen Libria som härskar över jordklotet i filmen ”Cubic”. En actionfilm som vid premiären 2002 inte gjorde särskilt mycket väsen av sig men som med tiden fått lite av en kultstämpel.
 
I en skrämmande framtidsdystopi har tredje världskriget avslutats och världen slutit upp i en förenad nation, det så kallade landet Libria. För att undvika framtida krig och konflikter har diktatorn tagit fram en medicin som rensar bort människans känsloregister. Hat och vrede suddas ut – men också förmågan att känna glädje och lycka. För att vara på den säkra sidan har den otäcka staten också förbjudet böcker, film och musik. Ja, allt som kan väcka känslor hos befolkningen. Men vad finns då kvar? Allt blir bara...tomt.
 
Christian Bale gör en fenomenal huvudroll som känslopolis vars uppdrag är att se till att alla tar sina medicinkurer. Men den känslokalle polisen börjar själv ifrågasätta systemet och blir befolkningens starke frihetskämpe.
 
Den känslokalle känslopolisen hittar tillbaka till sina känslor.
 
Storyn lånar friskt från flera litterära sci-fi-klassiker. Här se ser vi bland annat inspiration från George Orwells ”1984” och Aldous Huxleys ”Du sköna nya värld”. Fast allt paketerat i snyggt koreograferade actionscener som borde gjort Wachowski-syskonen (”Matrix”-skaparna) gröna av avund. Om de över huvud taget såg ”Cubic”, det vill säga. Filmen spelade nänligen bara in blygsamma fem miljoner dollar och gick rätt obemärkt förbi på biograferna.
 
Förutom Christian Bale ser vi också Taye Diggs, Emily Watson och Sean Bean i rollerna. ”Cubic”, som utanför norden fick titeln ”Equilibrium”, regisserades av Kurt Wimmer som tidigare gjort ”Ultraviolet”.
 
Här kan du se ”Cubic”:
•Ikväll 23.45 på TV6
•Hyrfilm hos SF Anytime (titel ”Equilibrium”)
| 15 juli 2023 16:30 |