Podcast

Skribent

Jonna Vanhatalo

2 januari 2023 | 20:00

”Vi måste lära oss att underhålla den svenska biopubliken”

"Man får inte frikort, även om man gjort en framgångsrik första film", säger Crazy Pictures i MovieZines podcast.
Crazy Pictures är just nu högaktuella med sin nya film ”Ufo Sweden” som hade Sverigepremiär på juldagen. I podden Vägen till filmen och serien berättar regissören Viktor Danell och filmaren Hannes Krantz om hur Steven Spielberg inspirerat till filmen. 
 
— Vi har såklart kollat väldigt mycket på hans filmer. Han har verkligen en enorm talang för att kombinera det mänskliga med äventyret. Han gör underhållande och ofta rolig film, men utan att det blir plojigt. 
 
Viktor säger att han inte har sett ”Den blomstertid nu kommer” sedan den hade premiär. Han har inte velat: 
 
— Konst blir man aldrig riktigt färdig med, konst överger man. Att se egna filmer är en självplåga för man ser bara det som är dåligt, det man inte nöjd med. Men jag börjar bli sugen på att se den igen och kommer nog göra det nu när vår senaste film blivit klar. 
 
Trots att man gjort en framgångsrik film så kan man inte tro att det är enkelt att få finansiering till nästa. Dock märkte filmkollektivet hur bemötandet av branschen ändrats. 
 
— Plötsligt lyssnade de på våra idéer! 
 
 
På frågan om vad det är som driver dem att skapa film, svarar regissören:
 
— Känslan av att skapa något att se det växa fram. Jag ville bli trollkarl som liten och jag tror film är ett substitut för det och så är det kul. 
 
Hannes tillägger att sedan han sett de äldre Star Wars-filmerna har han själv velat vill skapa världar, som berör andra. Med medger att det också handlar om att vilja underhålla.
 

Hur lockar man tillbaks svensk biopublik?

 
”Ufo Sweden” är ett sci fi-äventyr som Crazy Pictures hoppas de ska kunna både roa publiken med, men också att den ska locka till viss eftertanke:
 
— Vi hoppas att de efteråt känner att de har varit med om en resa, ett äventyr och att de kanske även reflekterar lite kring vår roll här på jorden.
 
I podden pratar Viktor och Hannes även om vilken utveckling de tänker att film-Sverige ska ta framöver.
 
— Jag hoppas vi kan vända på ryktet som svensk film fått här hemma. Det behövs film som görs här, men vi behöver också en mycket bredare repertoar av historier. Berättelser som inte bara utgår från Stockholm. Vi måste också vilja lära oss att underhålla den svenska publiken. Det är då de kommer hitta tillbaka till biograferna!
 
Detta och mycket mer i sista julspecialen av podden ”Vägen till första filmen och serien”. Ni lyssnar på det här:
 
 
Boka sedan biljetter till "Ufo Sweden" och gå och bli underhållen av svensk film! 
| 2 januari 2023 20:00 |