Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 januari 2017 | 12:00

Colin Nutleys 5 bästa filmer

Colin Nutley firar snart 30 år som långfilmsregissör och vi hyllar honom genom utse hans fem främsta filmer.
Sedan långfilmsdebuten 1987 har britten kommit att bli en av Sveriges mest aktiva regissörer. Genombrottet ”Änglagård” och dess uppföljare är några av de mest sedda och populära filmerna i svensk historia, men karriären har varit allt annat än spikrak - det är 2008 års flopp "Angel" ett bevis på.

Nutley har ändå bidragit med flera fina dramer som injicerat igenkänningshumor, värme och landsbygdsidyll i ett ofta kallt filmklimat. Här är hans fem största verk. 

5. Heartbreak Hotel (2006)
Efter två halvdana Annika Bengtzon-deckare så fick Nutleys fru och ständiga huvudrollsinnehavare Helena Bergström äntligen skina på vita duken tillsammans med den lite oväntat perfekta parhästen Maria Lundqvist. En finstämd, välspelad dramakomedi om kvinnlig vänskap och rädslan för att åldras. (Vi glömmer dock gärna hattmontaget med Jill Johnson.)

4. Under solen (1998)
Nutley återvänder till den soliga landsbygden med det här dramat som kanske inte förtjänade sin Oscarnominering men inte heller kritikerkårens sågningar. Rolf Lassgård är sådär buffligt charmig som bara han kan, i rollen som en ensam bonde som inte kan läsa. När han anställer Helena Bergström som hushållerska uppstår heta känslor. Fint spel även av Johan Widerberg som douchig sjöman.

3. Black Jack (1990)
Nutleys första med Bergström samt flera andra av sina veteraner, inklusive en lysande Reine Brynolfsson som här fick sitt genombrott som hopplöst fyllo. Utspelas kring Gävles dansbandsscen där tre kärlekstörstande singelkillar får slåss om tjejerna mot en sniken dansbandstrummis. En slags uppvärmning inför ”Änglagård” med sitt rika persongalleri och tragikomiska situationer.

2. Nionde kompaniet (1987)
Colin Nutleys stora debut på vita duken är fortfarande en sevärd komedi där han levererar en buskisstory med rätt dos av charm och glimt i ögat. Värnpliktiga soldater upptäcker att de kan utnyttja sin militära position genom att göra business av svarta tjänster och stulna varor. Inleds med en bilkrasch in i en kyrka och avslutas med en explosion!

1. Änglagård (1992)
Regissörens mest framgångsrika film är fortfarande hans bästa. En underhållande och gripande kulturkrock mellan den gammalmodiga landsorten och moderna stadsbor. Stämningsfull och med en perfekt rollsatt ensemble! Dessutom ett strålande tillfälle att få se bortgångna skådespelare som Viveca Seldahl, Per Oscarsson och Ernst Günther stråla.

Vilka Colin Nutley-filmer är era favoriter? Kommentera nedan.
| 21 januari 2017 12:00 |