Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 januari 2011 | 11:01

Coen-brödernas Top 5 västernfilmer

Joel och Ethan Coen, aktuella med prisbelönade "True Grit", väljer sina favoritfilmer i västerngenren.

1. Once Upon a Time in the West (1968) "En film av Sergio Leone. Snygga hattbrätten."

2. Mannen utanför lagen (1976) "Clint Eastwood-film från 70-talet, när de stora filmbolagen var - här bevisligen - mer avspända och tillåtande."

3. Greaser’s Palace (1972) “Film av Robert Downey Sr. Västerngenrens Putney Swope (satir om svart man som av misstag blir chef för ett marknadsföringsbolag."

4. Doc (1971, PG). "En  av Frank Perry, skriven av Pete Hamill. Vi har faktiskt inte sett den här men såg ett klipp av första scenen, och öppningsnumret gjorde att vi misstänkte att filmen hör hemma på listan. Stacy Keach bekämpar konsumtion, damm och onda män som Doc Holliday. Den här filmen är för dig som gillar att se folk hosta. Stacy värmde upp inför att spela en av filmhistoriens största lagmän i filmerna med Cheech & Chong."

5. Häng dom snabbt (1972) "Intressant nog så verkar de bästa västernfilmer vara gjorda på 70-talet, knappast våran misstanke när vi började göra listan. Den här har också en fantastisk öppningsscen - igen med Stacy Keach, denna gång som Bad Bob. Om man ska vara ärlig så är den här John Huston-filmen, med undantag för inledningen, inte lika svängig som de andra på listan. Men den har Paul Newman med sina klara, blåa ögon."

Bröderna listade filmerna hos Entertainment Weekly. Vilka är era egna favoriter som Coens missade?

| 11 januari 2011 11:01 |