Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 december 2019 | 08:00

Clint Eastwoods "Richard Jewell" floppar i USA

Den sanna historien om en oskyldigt terroranklagad man möttes av kritik inför biopremiären.
Det verkade som att Clintan hade alla ingredienser för en publiksuccé och en Oscarsfavorit. En amerikansk hjältesaga och en svidande berättelse från verkligheten - men "Richard Jewell" är officiellt en bioflopp.

Filmen berättar om säkerhetsvakten som slog larm om en bomb under 1996 års OS-spel i Atlanta. Först hyllades han som en hjälte, sedan anklagades han själv för att ha planerat terrordådet och medias rapportering svängde tvärt.

Men den Oscarsvinnande regissören Clint Eastwood möttes av en del kontrovers inför premiären. Bland annat påstår filmen att journalisten Kathy Scruggs bytte sex mot scoops om Richard Jewell, skriver Daily Mail. I filmen spelas hon av Olivia Wilde.

Jewell friades från alla misstankar efter 88 dagar, hånad och utskämd i allmänhetens ögon.
 
 
Trots den negativa pressen kring filmen har den fått mestadels bra recensioner i amerikansk media. Men det räckte inte för att väcka publikens intresse. "Richard Jewell" spelade endast in 5 miljoner dollar på bio under den gångna helgen, vilket är "en av de sämsta stora öppningshelgerna i Clint Eastwoods karriär", enligt Forbes.
 
Filmen får svensk biopremiär 28 februari 2020.
| 16 december 2019 08:00 |